KOMENTÁŘ: Co po lotyšském nezdaru? Snad nás spasí návrat Chytila. Může prospět i los skupiny

Čeští hokejisté na mistrovství světa v pondělí ztratili první body s Lotyšskem, když domácímu celku podlehli po prodloužení 3:4. Bolavá není ani prohra jako taková, spíš ospalý český výkon, který pobaltské zemi umožnil historické vítězství. Nezbývá než doufat v brzký návrat zraněného Filipa Chytila, který svým pohybem, kreativitou a jistou drzostí umí dodat sílu celému týmu. Šanci mezi třemi tyčemi by už také měl dostat gólman Karel Vejmelka. Pokud není limitovaný zdravotními komplikacemi, opravdu není na co čekat. Česku by mohl hrát do karet i skupinový los – závěrečná utkání se Švýcarskem a s Kanadou mohou posloužit jako generálka před vyřazovacími boji.

Můžeme si neustále opakovat, že lotyšský tým, který měl za zády domácí publikum, za pondělní výhrou popoháněla po nezdaru s Kanadou a se Slovenskem obrovská touha získat první body. Rozhodně to ale nemůže omluvit skutečnost, že pobaltský outsider českou reprezentaci po většinu duelu přehrával.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Postřehy po Lotyšsku. Střelecký půst, špatné začátky třetin a jistota v podobě Kubalíka

Zápas s Lotyšskem – podobně jako druhá třetina s Kazachstánem – naplno ukázal, jak moc klíčovou osobou je pro českou partu útočník Filip Chytil. Ten během druhého zápasu bohužel utrpěl úraz po nárazu hokejkou do obličeje.

Šikovnost a drzost

Týmu finského trenéra Kariho Jalonena tak nyní na ledě chybí hráč, který bez problému dokáže z vlastní třetiny vyvézt puk nebo udělat kreativní kličku vedoucí k akci ohrožující branku soupeře. Jeden by to nazval šikovností, někdo i zdravou drzostí. Právě tato vlastnost však z Chytila dělá důležitou postavu i pro New York Rangers, s nimiž letos těsně vypadl v prvním kole Stanley Cupu po nevydařeném derby s New Jersey Devils.

Nahradit Chytila v elitní formaci výborně hrajícím Lukášem Sedlákem se sice může jevit jako naprosto důstojná „záplata“. Bohužel se ale ukázalo, že v utkání s Lotyšskem tato rošáda příliš nezafungovala. Oslabení pocítila třetí lajna a ta první (minimálně v úvodním dějství) zase nepracovala tak, jak bychom si asi představovali.

Nezbývá než doufat, že se Chytil brzy do první formace ke kapitánovi Romanu Červenkovi a k Dominiku Kubalíkovi vrátí. Lékař národního týmu Antonín Chochola nicméně v úterý odpoledne sdělil, že se Chytilův stav v druhé polovině posledního tréninku zhoršil, informoval web Sport.cz.

„Opět nastoupila bolestivost, takže zátěž trochu zmírníme. Jinak budeme pokračovat v léčbě, aby se mohl vrátit do turnaje. To zranění je velmi nepříjemné a bolestivé,“ dodal Chochola. Pozitivnějšího rázu jsou alespoň zprávy ohledně rovněž zraněného Filipa Chlapíka. Jeho stav prý už vypadá velice příznivě.

Čím dál větší otazník visí nad českými brankáři. Jednička Arizony Coyotes Karel Vejmelka ještě neodchytal ani jeden ze tří zápasů. Naopak Šimon Hrubec, který v úvodním klání se Slovenskem nepředvedl zrovna přesvědčivý výkon, dostal šanci i ve třetím zápase s Lotyšskem. Marek Langhamer pak odchytal duel s Kazachstánem.

Švýcarská a kanadská generálka

Pro vyřazovací boje není snad nic důležitějšího než postavit do brány muže, který tým podrží v nejtěžších chvílích a nebude dělat zbytečné chyby. Vejmelka za Arizonu letos v nejlepší hokejové soutěži světa odchytal 50 zápasů.

Na roli vytěžovaného brankáře je zvyklý. Nebylo by možná od věci, kdyby od Jalonena už konečně dostal šanci. Fanoušci, kteří častěji sledují zápasy NHL, vědí, že když se Vejmelka zrovna dostane do formy, dát mu gól není vůbec jednoduché.

Času na vzpamatování se z lotyšského nezdaru mají Češi ještě hodně. Do karet by jim mohl hrát i los základní skupiny B. Po Slovinsku a Norsku totiž základní část zakončí se Švýcarskem a Kanadou. Poslední dva zápasy by měly Česko perfektně připravit na play off. Zároveň tyto duely zcela jistě napoví, zda cílit na medaili je reálným očekáváním, nebo spíše naivním snem.

Tagy:
Kanada Švýcarsko komentář hokej Lotyšsko sport česká hokejová reprezentace lední hokej Šimon Hrubec Filip Chytil Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen