Pavel se pustil do Orbána za setkání s Putinem: Nepodléhejme jeho taktice, chce nás rozeštvat

Evropští lídři nesmí podlehnout Putinově taktice. Uvedl to prezident Petr Pavel v souvislosti s úterním setkáním ruského prezidenta s maďarským premiérem Viktorem Orbánem na summitu v Pekingu. Podobné akce jsou pouze dalším pokusem rozbít soudržnost evropských států, uvedl Pavel pro web The Guardian. Maďarského předsedu vlády kritizovali také další představitelé států EU i americký velvyslanec v Budapešti David Pressman.

Schůzka Putina se zástupci nejrůznějších států, jež souvisela s projektem takzvané nové hedvábné stezky, vyvolala mezi evropskými představiteli ostrou reakci. Terčem kritiky se stal především Orbán, který si mino jiné ještě před summitem vřele třásl rukou s ruským prezidentem v rámci oficiálního fotografování.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině brzy skončí a Fiala přijde k rozumu, říká Paroubek ze summitu v Pekingu

K tomuto kroku maďarského státníka se postavil odmítavě i Pavel, který v prohlášení pro web The Guardian uvedl, že „evropští představitelé nesmí přistoupit na taktiku Vladimira Putina“.

„Jak se již několikrát ukázalo, ruský prezident se nesetkává se zástupci států EU, aby byl vyjednán mír v rámci konfliktu na Ukrajině. Míru lze přitom jednoduše dosáhnout tak, že pozastavíte veškeré útoky a stáhnete všechna vojska z ukrajinského území,“ řekl.

Dodal, že Putin taková setkání pořádá pouze proto, aby rozbil jednotu evropských zemí i celého demokratického světa v souvislosti s jeho odmítavým postojem k ruské agresi na Ukrajině. „Něčemu takovému bychom rozhodně neměli podlehnout,“ deklaroval.

Také estonská premiérka Kaja Kallasová sdělila ve středu agentuře Reuters, že fotografie, na nichž je zachycen maďarský premiér, jak si třese rukou s Putinem, jsou „velmi, velmi nepříjemné“ a odporují jakémukoliv zdravému rozumu. K celé záležitosti se vyjádřil i americký velvyslanec Pressman. „Maďarský lídr se rozhodl stoupnout si vedle muže, který je zodpovědný za zločiny proti lidskosti, k nimž dochází na Ukrajině. Učinil tak sám mezi všemi svými spojenci,“ napsal na sociální síti X.

„Zatímco Rusové ostřelují a zabíjejí ukrajinský lid, Maďarsko se domáhá obchodních dohod,“ shrnul americký diplomat.

Podobně se k setkání Putina s Orbánem staví i německá velvyslankyně Julia Grossová. „Putin tedy musí zastavit vlastní válku a agresi na Ukrajině, dát stopku bombardování civilistů, ostřelování škol či nemocnic a také únosům dětí? Právě o tom oba diskutovali?“ reagovala na síti X na slova o „vzájemné diskusi“, která pronesl Orbánův spolustraník a mluvčí maďarské vlády Zoltan Kovács.

Maďarsko má zájem udržet s Ruskem diplomatické vztahy

Na kritiku, která se sesypala na hlavu předsedy vlády, odpověděl právě Kovács. „Postoj Maďarska k Rusku a válce na Ukrajině byl jasný už od samého začátku. Vždy jsme se zasazovali o otevřený a transparentní dialog, kterého se účastní obě strany, abychom dokázali nalézt mírové řešení tohoto krvavého konfliktu,“ pronesl.

Ohledně kritiky maďarské vlády cítí podle svých slov „určité pobavení“. „Tito politici se hrnou vyčítat nám náš otevřeně vyjádřený zájem ohledně udržení diplomatických vztahů s Ruskem, ale jejich údajná morální převaha je přinejlepším pouze slupkou,“ dodal Kovács.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exploze na Krymu. Rusové uzavřeli Kerčský most, lidé se mají schovat, píší média

Tagy: