Komentátor o paradoxu kauzy Feri: Do boomerské TOP 09 měl přilákat sympatizanty Me Too

Karel Schwarzenberg se Feriho zastal už v minulosti.

Schmarcz o kauze Feri

Dominik Feri měl do „boomerské kalouskovské konzervativní“ TOP 09 přilákat ty, kteří se k ženám chovají hezky a kteří podporují Me Too. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Středeční rozsudek podle něj ukazuje selhání politiky morálního kýče. Obvodní soud pro Prahu 3 potrestal exposlance z TOP 09 za dvě znásilnění a jeden pokus o něj tříletým vězením. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal.

„Dominik Feri dělal dobře politiku morálního kýče. A pokud současný rozsudek něco ukazuje, tak selhání politiky morálního kýče. Feri byl (pro TOP 09) vybrán, protože byl z etnické menšiny a zároveň měl progresivní názory. Do ‚staré ošklivé boomerské kalouskovské konzervativní‘ TOP 09 měl přivést mladé progresivní voliče. Měl paradoxně přilákat ty, kteří se k ženám chovají hezky a kteří podporují Me Too,“ řekl Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schwarzenberg k Feriho rozsudku: Je mi ho líto. Žádná justice není zcela nezávislá, dodal

Feri sbíral první politické zkušenosti v teplickém zastupitelstvu po boku matadora Jaroslava Kubery. Netrvalo dlouho a zamířil do nejvyšších pater české politiky. Po sněmovních volbách 2017 se stal historicky nejmladším poslancem. Tehdy mu bylo čerstvě 21 let.

V následujících letech se student Právnické fakulty UK a rodák z Kadaně stal nejúspěšnějším a nejsledovanějším zákonodárcem na sociální síti Instagram, když dosáhl mety jednoho milionu sledujících. Během koronavirové pandemie se jeho účet na zmíněné platformě stal populárním zdrojem jasných a hlavně srozumitelných informací o nejnovějších nařízeních či opatřeních. Zvláště výrazným se stal symbol žluto-černého vykřičníku, kterým Feri tento druh příspěvků pravidelně doprovázel.

Strmý politikův pád pak nastal na jaře 2021, kdy weby Deník N a Alarm zveřejnily první svědectví několika žen. Feri opakovaně odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti. Po zveřejnění výpovědí žen v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Ukončil také členství v TOP 09.

Podrobnosti o středečním nepravomocném rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 3 naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: