Lidi zapomněli na Babišovu neschopnost. Ten se už bojí jen nové vlny, míní komentátoři

Analytička Lenka Zlámalová

Horká fáze předvolební kampaně dle komentátorů

Hnutí ANO opět vévodí předvolebním průzkumům. S tím, jak se zlepšila pandemická situace, lidé zapomněli na obrovskou nekompetenci premiéra Andreje Babiše, zdůvodnila trend analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Svou neschopností promořil českou společnost, což mu nyní paradoxně může pomoct ustát případnou podzimní vlnu. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého se Babiš „modlí“, aby další vlna přišla až po volbách, řekl ve Zprávách na CNN Prima NEWS.

„Nedělala bych zatím velké závěry, letní sezóna je klasicky nepolitická. Trend je tam ale vidět. Od Babiše začali voliči výrazně odcházet ve chvíli, kdy se v ČR vyhrocovala situace s covidem. Když minimálně v létě zmizel koronavirus jako téma, lidé zapomněli na jeho obrovskou nekompetenci a vrátili se k němu,“ zhodnotila Zlámalová předvolební situaci.

Kdyby před sněmovními volbami přišla další silná vlna pandemie, začal by podle ní Babiš opět oslabovat, stejně jako tomu bylo na jaře. Pokud ovšem nepřijde, nejspíše bude válcovat opoziční strany.

„On se o své voliče – což jsou vesměs starší lidé a skupiny, které jsou závislé na penězích od státu – velice dobře stará. Penze se od příštího roku budou zvyšovat o 800 korun, tedy zhruba o 400 korun více, než žádá zákon. Babiš dělá masivní investice z veřejných peněz do svých voličů a do kampaně,“ uvedla analytička Týdeníku Echo další důvody, proč se šéfovi hnutí ANO podařilo opět vydrápat do vedení ve volebních preferencích.

Piráti, kteří se během jarního období stali výraznými favority, na druhou stranu dělají spoustu chyb. „Přednosti, které ze začátku měli – že se neuráží, nejsou popudliví, nereagují na útoky a jedou fakticky svou kampaň – začali v létě hodně ztrácet. Jako by znervózněli a zalekli se, že jsou nahoře a můžou začít padat,“ pokračovala Zlámalová ve Zprávách na CNN Prima NEWS.

Babiš se „modlí“ za to, aby další vlna byla až po volbách

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký má na věc stejný pohled. „Jak se covidová situace uklidnila – přišly prázdniny a lidé začali myslet na něco jiného – tak se hnutí ANO vrátilo podle některých průzkumů na 30 a více procent,“ navázal na diskuzi. Dodal, že Babiš má v tuto chvíli jediný problém, a tím je, co se stane po 1. září.

„Děti nastoupí do školy, budou se třikrát testovat, což leckoho naladí do toho, že vstupujeme do další covidové řeky, která byla již předtím velmi nepříjemná. Na Západě jede už další vlna, která se sem dříve či později dostaví. Jakkoliv není známo – když to trošku zlehčím – že Babiš věří v Boha, tak si myslím, že se každý den modlí, aby další vlna přišla až po 8. říjnu. Pokud by přišla dříve, mohlo by se to celé zase otočit a hnutí ANO by mohlo padat dolů,“ rozvedl možný scénář Korecký.

Zlámalová si nemyslí, že ale přijde tak silná pandemická vlna jako v západních zemích. „Andreji Babišovi se povedlo svou neschopností udělat z České republiky pravděpodobně jedinou skutečně promořenou zemi. Velká část lidí má přirozenou imunitu, méně se opětovně nakazí než očkovaní,“ řekla ve vysílání. Tento stav tak premiérovi nejspíše paradoxně pomůže zabránit další velké vlně úmrtí.

Komentátorka Echa se rovněž pozastavila nad tím, proč opozice nevsadí více na negativní kampaň. Ta by podle Zlámalové fungovala. „Mám pocit, že se hrozně bojí, aby se v médiích nepsalo, že jedou antibabiš a že neumí nic jiného. Ale mají zbytečné skrupule, alespoň na rozdíl od Babiše. On sílí, protože ti ostatní jsou slabí. Je to klasická situace, která tu je posledních několik let,“ uvedla analytička na konto koaličních uskupení.

I Korecký souhlasí s tím, že se parlamentní volby bez negativní kampaně zpravidla neobejdou. „Jsme paradoxně svědky toho, že větší negativní volební kampaň jede vláda, respektive Andrej Babiš proti Pirátům. Tím zastrašováním voličů se o jejich padající preference částečně zasloužil,“ doplnil komentátor MF Dnes.

Na druhou stranu se domnívá, že se negativní kampaň ze strany uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a koalice Pirátů a Starostů ještě rozjede. „Jak se lidé vrátí z dovolené, tak ta negativní kampaň v horké fázi bude velmi silná z obou stran,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Tagy: