Pád vlády je bez šance. Babiš s Okamurou jdou na rétorické cvičení pro kamery, míní experti

Komentátor MF DNES Petr Kolář a analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová

Ve čtvrtek odpoledne se poslanci sejdou na schůzi k vyslovení nedůvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Podle komentátorů Lenky Zlámalové a Petra Koláře však k pádu vlády nedojde – opozice si jen půjde cvičit své rétorické schopnosti. Co si podle nich vyslechneme?

K tomu, aby vláda padla, je potřeba vyslovit nedůvěru nadpoloviční většinou hlasů všech poslanců. SPD a ANO však mají v plné sestavě jen 92 hlasů. Co svoláním schůze opozice vyjadřuje? „Když máte většinovou vládu, tak je to jedna z mála příležitostí, kdy na sebe může opozice upozornit. Je to jejich rétorické cvičení pro televizní kamery,“ vzkázala Zlámalová.

Doplnila, že není šance, že by vláda padla. „Uslyšíme ostrá slova a projevy, ale nic zásadního bych neočekávala,“ dodala. Kolář souhlasil s jejím tvrzením, že vláda nepadne. „Na to nemá opozice dost hlasů a nebudou je mít celé období. Je to rétorické cvičení a jsem k tomu vždy skeptický. K lidem se dostane možná tak projev Babiše, Okamury... ty nejlepší kousky a tím to zhasne,“ uzavřel.

Byla rezignace šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka očekávaná? A jak celá kauza uškodila ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN)? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: