Komplikace ukrajinského protiútoku? Okupanti používají speciální zbraň, která ruší GPS

Ukrajinský voják

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Postup ukrajinské armády během protiofenzivy komplikují nástroje elektronické války (EW) využívané ruskými jednotkami. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) na jejich úspěšné nasazení upozorňují prominentní ruští vojenští blogeři. Ukrajinská armáda v pátek informovala, že její vojáci se za uplynulý den s ruskými okupanty střetli v boji více než třicetkrát. Podle kyjevského vedení se Ukrajincům daří na mnoha úsecích v Záporožské oblasti i u Bachmutu.

Analytici ISW uváděí, že nástroje elektronické války hrají pro Rusko klíčovou roli při komplikování ukrajinských protiútoků v Záporožské oblasti. Jeden prominentní ruský vojenský bloger tvrdí, že díky nasazení ruských komplexů využívaných v elektronické válce se podařilo zabránit tomu, aby Ukrajinci mohli používat munici s GPS naváděním. Okupantům se prý povedlo výrazně narušit i ukrajinskou radiokomunikaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina v NATO? Řada členů chce urychlit její přijetí, expert varuje před rozkolem v alianci

Rusové používají systémy Murmansk-BN, kterými narušují činnost senzorů na ukrajinské technice využívané pro vzdušný průzkum, a komplexy Krasucha-4 k narušení spojení se satelitním signálem.

Vysoce postavený činitel ukrajinského generálního štábu Oleksij Hromov uvedl, že ukrajinské síly od začátku protiofenzivních operací postoupily o tři kilometry u obce Mala Tokmačka ve střední části Záporožské oblasti a až o sedm kilometrů u Velyké Novosilky na západě Doněcké oblasti, kde osvobodily sedm vesnic. Bezpečnostní analytik Martin Svárovský zmiňuje také ukrajinské úspěchy v oblasti jižně od Bachmutu.

Nutno připomenout, že poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ve čtvrtek poznamenal, že ukrajinské jednotky protiofenzivu jako takovou mají teprve zahájit. Zároveň však řekl, že útočné operace už podnikají. Podle amerických analytiků tak zřejmě chtěl dát najevo, že ukrajinská armáda hlavní úsilí o zvrat situace na bojišti má teprve před sebou.

„Pokud nynější ukrajinská ofenziva uspěje, Rusko válku prohraje. Náš hrdinný lid, naši vojáci na frontové linii narážejí na velice tvrdý odpor. Protože pro Rusko prohra v tomto střetu s Ukrajinou aktuálně znamená prohrát válku,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy:
válka armáda Ukrajina technika elektronika Rusko GPS Martin Svárovský Institut pro studium války protiofenzíva protiútok ISW ofenziva zařízení