Konec Erdoganovy éry? Už nebudu kandidovat na prezidenta, naznačil turecký vládce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal najevo, že nebude znovu kandidovat do prezidentského úřadu. V pátek řekl, že březnové komunální volby budou jeho poslední, píší zahraniční tiskové agentury. Podle stávajícího znění turecké ústavy by však Erdogan ani znovu kandidovat na prezidenta nemohl.

Sedmdesátiletý Erdogan zvítězil v prezidentských volbách v roce 2023 a získal tak prezidentský mandát na pět let. „Volby 31. března budou pro mě ty poslední,“ uvedl ohledně komunálních voleb, které jsou vnímané jako významný test pro prezidentovu stranu AKP. Dodal, že výsledky voleb budou znamenat „předání důvěry mým bratrům, kteří přijdou po mně“.

Lyžování v Turecku? U Kayseri vyrostla moderní střediska, více v reportáži CNN Prima NEWS:

Erdogan podle současné ústavy znovu kandidovat v roce 2028 nemůže. Ústava totiž zakazuje více než dva mandáty po sobě. Podle opozice dokonce nesměl kandidovat ani v roce 2023, protože se ucházel o třetí mandát za sebou. Soudy ale nakonec daly za pravdu Erdoganovi a jeho příznivcům, že první prezidentský mandát z roku 2014 se do limitu nezapočítává, protože se odehrál před změnou ústavy, jež byla schválená v roce 2017.

ČTĚTE TAKÉ: Ať nedopadneme jako Turecko, říká Valeš o korespondenční volbě. Volá po bouřlivé diskuzi

AKP se bude snažit v březnových komunálních volbách získat radnice dvou největších tureckých měst, Istanbulu a Ankary, které v současnosti drží opozice. Opoziční strany, které se však na mnohých místech nedohodly na společné kandidátce, naopak budou chtít ukázat, že popularita prezidenta a vlády klesla. Jejich cílem tedy bude obhajoba současných pozic.

Tagy: