Ať nedopadneme jako Turecko, říká Valeš o korespondenční volbě. Volá po bouřlivé diskuzi

Politolog Lukáš Valeš byl hostem pořadu K VĚCI na CNN Prima NEWS.

Má být umožněno lidem, kteří v Česku neplatí daně, nežijí zde a nenesou následky svých rozhodnutí, aby mohli ovlivňovali osud ostatních Čechů? Tuto otázku položil politolog Lukáš Valeš v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. A vyjádřil obavu, aby u nás nenastala situace jako v Turecku, kdy z velké části ovlivňují tamní politiku Turci žijící v zahraničí.

„Je to rozhodnutí, které opravdu může zásadním způsobem změnit výsledky některých voleb,“ upozornil politolog. A dodal, že by předložení zákona o korespondenční volbě měla předcházet intenzivní diskuze. A to jak mezi odborníky, tak i mezi širší veřejností.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si chce tvořit nové občany, říká Okamura. Čtvrtá generace potomků Čechů by neměla volit

Jak ukázku toho, jaká hrozí úskalí, uvedl Turecko. „Volební právo má velká část německých Turků. A zatímco podpora Recepa Tayyipa Erdoğana, autokratického vládce Turecka, byť zatím ještě stále demokraticky zvoleného, se v Turecku pohybuje kolem 50 procent, přičemž velká města v čele s Istanbulem volí dlouhodobě proti němu. Tak v Německu nebo v Rakousku, kde jsou ty komunity velké, dosahuje až 75 procent.“

Na tuto problematiku už dříve upozorňoval i předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který zdůrazňoval, že jde o lidi, kteří emigrovali do zahraničí, neumí možná ani řeč, nikdy v té zemi neplatili daně a ani tam nežili. „Vládní pětikoalice jim přesto chce dát volební právo, aby mohli ovlivňovat dění v České republice. S tím samozřejmě nesouhlasím,“ sdělil v pořadu K věci Okamura.

Připravovaná změna si ale našla i spoustu zastánců. „Korespondenční volba výrazně usnadní hlasování desetitisícům lidí. Její oponenti proti ní teď vystupují jen kvůli tomu, že je tito lidé příliš nevolí. Ve všech okolních státech to funguje dobře. Lidé nás zvolili s tím, že to prosadíme,“ uvedl na začátku ledna například Jakub Michálek (Piráti).

Sledujte celé vyjádření Tomia Okamury ke korespondenční volbě:

Proti těmto tvrzením se ale už dříve ohradil například ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Ať už jsem pracoval na Slovensku, na Ukrajině nebo v Rakousku, vždy mi velmi záleželo na politickém vývoji u nás doma. Zúčastnit se důležitých voleb jsem vnímal jako svou povinnost a jsem si jistý, že přesně tak to mají i desítky tisíc dalších Čechů v zahraničí. Především to je ale jejich základní právo. Češi žijící v zahraničí si zaslouží možnost spolurozhodovat o budoucnosti naší země a nebýt v rámci toho vystavováni zbytečným překážkám. Proto velmi podporuji, aby měli právo volit korespondenčně,“ napsal na sociální síti X Síkela.

Tagy:
korespondenční hlasování Lukáš Valeš Recep Tayyip Erdoğan politika volby Turecko vláda