Češi opět sahají po respirátorech. V populaci je covid již rozšířen, připustil Prymula

O roušky a respirátory je podle lékáren opět zájem.

Zájem o roušky a respirátory se vrátil

Zájem o roušky a respirátory v Česku opět roste. Prodejci si rovněž všímají několikanásobného nárůstu poptávky po antigenních testech. Nemocní podle nich chtějí vědět, jestli se nakazili covidem, nebo zda se jedná o chřipku. Odborníci také apelují na nošení ochrany dýchacích úst zvláště v místech se zvýšenou koncentrací lidí. Podle epidemiologa Romana Prymuly budou počty nakažených v dalších týdnech stoupat.

Pro respirátor ve veřejné dopravě se ve dnech podzimního počasí kloní čím dál více lidí. „Mám doma postarší maminku, takže nechci něco chytit, abych ji nenakazila,“ vysvětlila CNN Prima NEWS jedna z cestujících, paní Jitka. S používáním ochrany dýchacích cest začala prý již na konci září. „Kromě veřejné dopravy ji nosím i do obchodů. V práci ale ne, protože jsem tam sama,“ dodala s tím, že pracuje v laboratoři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašák jménem postcovidový syndrom. Lékaři ho neumí diagnostikovat, trpící pacienti tápou

Ani jiní cestující se preventivnímu kroku nebrání. „Nosím ho v případě, pokud jsem sama nastydlá, abych neohrožovala ostatní,“ řekla další. Trendu si všímají i samotní prodejci.

„Registrujeme větší zájem o respirátory, roušky a ústenky, a to zhruba od konce srpna,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Lékarna.cz Romana Žatecká. Její slova potvrdil i Michal Petrov z firmy Dr. Max. „V naší síti jsme takového zboží prodali ke 20. říjnu již bezmála 28 tisíc kusů. V září se jednalo o 18 tisíc, zatímco v srpnu jen o osm a půl tisíce.“

Epidemiologové doporučují roušku nebo respirátor v místech s vysokou koncentrací lidí, jako je třeba městská hromadná doprava. A to nejenom kvůli koronaviru, ale i jiným respiračním onemocněním. V pondělí počet nově evidovaných případů překročil hodnotu 1 200. Minulé pondělí se přitom nové případy udržely pod tisícovkou.

Podle epidemiologa Romana Prymuly vypovídá číslo o mírném zrychlení. „V populaci je covid poměrně rozšířen. Vidíme to i na narůstajícím počtu hospitalizovaných, kde jejich počet přesáhl 350 pacientů,“ okomentoval situaci pro CNN Prima NEWS a dodal, že i v následujících týdnech lze očekávat nárůst. Nejvíce nakažených zatím registrují v Jihomoravském a Pardubickém kraji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékárníci si stále zoufají: Místo sto balení došlo osm. Zásoby penicilinu se tenčí

Tagy:
respirátor nákaza rouška Roman Prymula epidemiolog pacient lékárny COVID-19 počty nakažených zájem ochrana dýchacích cest městská hromadná doprava Romana Žatecká Michal Petrov