Vyhazování peněz. Budeme měnit doklady jako blbci, stěžují si lidé z přejmenované „Koněvky“

Koněvova ulice mění jméno.

Přejmenování Koněvovy ulice

Pražská Koněvova ulice se od 1. října přejmenuje na Hartigovu. Stane se tak na počest prvního starosty samostatného Žižkova. Návrh Prahy 3 v pondělí schválila rada hlavního města. Tisíce lidí si tak budou muset během půl roku vyměnit občanské průkazy. Někteří ale se změnou nesouhlasí.

Změnu názvu odklepla Praha 3 už zhruba před rokem. Důvodem jsou temné skvrny na štítu sovětského vojevůdce. „Je to člověk, který byl zodpovědný za rozdrcení maďarského povstání v roce 1956 a také stál v čele sovětských vojsk v době, kdy se v Berlíně stavěla proslulá berlínská zeď,“ připomněl historik Petr Blažek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kupka jedná s policií o rozšíření zákazu předjíždění pro kamiony. Plošné opatření odmítá

V Koněvově ulici žije zhruba pět tisíc obyvatel starších 15 let. Ti všichni si budou muset zažádat o nové občanské průkazy. Změna adresy se dotkne asi 260 podnikatelů, kteří v Koněvově ulici provozují svoji firmu.

„Všichni budeme předělávat doklady. Jako blbci. To je úplně zbytečný vyhazování peněz,“ stěžuje si jedna z občanek v anketě CNN Prima NEWS. „Mohla by to klidně zůstat Koněvova ulice,“ dodal další. „Budeme muset změnit všechno, takže vůbec nesouhlasím s touhle změnou,“ řekl zase podnikatel  Michal Brümmer. Ne všichni jsou ale proti. „Rozhodně souhlasím s přejmenováním,“ sdělil další z občanů.

Také malý techničák

Na výměnu dokladů budou mít obyvatelé Koněvovy ulice půl roku od chvíle, kdy změna vstoupí v platnost. Od pondělka mají lidé k dispozici také speciální webové stránky a telefonní linku, kde se dozví všechny potřebné informace. Úřady budou mít prodlouženou otevírací dobu a výměna dokladů bude zdarma. „Pokud je zároveň občan zde z Koněvovy ulice majitelem auta nebo motocyklu, tak mu od 1. října vzniká povinnost vyměnit si malý technický průkaz. Na to bude lhůta 15 dnů,“ upozornil mluvčí městské části Jiří Hannich.

Právě od začátku října ponese Koněvova ulice jméno Karla Hartiga, prvního žižkovského starosty, který byl nejen politikem, ale také filantropem a stavitelem. Od něj jsou například dva domy na začátku Koněvovy ulice.

Tagy:
Berlín ulice Žižkov Praha Petr Blažek Koněvova Karel Hartig