Konflikt na Ukrajině otevírá bránu ke studené válce. Česko pocítí následky, varuje Šándor

Šándor: Konflikt na Ukrajině je brána ke studené válce

Bezpečnostní analytik Andor Šándor je přesvědčen, že konflikt na Ukrajině může vyústit do nové studené války. Následky toho podle něj výrazně pocítí i Česko Ve vysílání CNN Prima NEWS generál v záloze také uvedl, že Putinovi už po opakovaném ujišťování, že Ukrajinu nenapadne, nebude nikdo věřit.

„Jsem přesvědčen, že tenhle konflikt otevírá bránu do toho, co jsme nechtěli, co skončilo před více jak 30 lety, a to je studená válka. Vladimir Putin může obhajovat svoje kroky, jak chce, ale tento způsob řešení ochrany ruských menšin a řešení jeho bezpečnostních zájmů nemůže nikdo tolerovat,“ řekl Šándor.

Podle něj se Putin pro úder na Ukrajinu rozhodl už dříve a už během svého pondělního projevu byl na akci připraven. Evropu tak uvrhl na pokraj nové studené války. „Kdo dneska bude věřit Putinovi? Myslím si, že už skoro nikdo. Ta ujišťování, že nechtějí nikoho vojensky napadnout, byť si umím představit, že provokace byly na obou stranách, tak dneska už jim nikdo nebude věřit,“ pokračoval Šándor.

Bezpečnostní expert je přesvědčen, že se následky, které s sebou studená válka nese, bezprostředně dotknou i Česka, jako součásti západních struktur. „V rámci toho sankčního režimu se budoucí negativní dopady budou projevovat i v České republice. Na to musíme být připraveni,“ varuje Šándor.

Tagy: