Babiš v roli oběti může aktivizovat voliče. Experti řekli, jak debata ovlivní mínění lidí

Kontaktní kampaně prezidentských kandidátů končí. Zatímco generál ve výslužbě Petr Pavel velkou část programu zrušit kvůli zdraví, expremiér Andrej Babiš (ANO) z důvodu údajných výhrůžek. Ovlivnit občany se tak na poslední chvíli pokusí ještě v televizních debatách. Superdebata na CNN Prima NEWS se uskuteční již ve středu večer od 20:15.

Úterý se neslo v duchu velkých prohlášení. Babiš oznámil, že mu bylo znovu vyhrožováno, a zrušil proto zbytek kontaktní kampaně. V úterý večer se měl přitom ještě pokoušet přesvědčit voliče v Hradci Králové. Pavel vyzval svého protikandidáta ke zklidnění situace. Sám generál ve výslužbě omezil cestování do krajů kvůli zdraví.

Kandidáti se tak nyní zřejmě soustředí už jen na poslední televizní debaty. „Prohlášení obou vedou k mobilizaci, kdy se ještě více vyhecují stoupenci směrem k volební účasti. Sledovanost televizních debat zůstane stejná – obecně velmi vysoká. Skupiny voličů, které jsou již rozhodnuty, se utvrdí v tom, že k volbám přijdou,“ sdělil pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Vystoupením na televizních obrazovkách přisuzuje velký význam jeho kolega Ladislav Mrklas. „Pokud Babiš ve středu přijde ještě s něčím dalším a debatu zvládne s tím, že se bude stylizovat do role oběti, což celkem umí, může to vést k aktivizaci jeho voličů. Nemyslím si ale, že by to dokázalo změnit celkové rozložení sil,“ vysvětlil a odkazem na poslední předvolební průzkumy, podle kterých je Pavel jasným favoritem.

Mrklas zhodnotil také Babišova slova o výhružkách. „Podle mě je to snaha na poslední chvíli změnit atmosféru ve společnosti. Dovedu si představit, že to bude jeho voliče mobilizovat, ale zároveň si nedovedu představit, že by ten afekt byl takový, aby atmosféru v zemi změnil směrem ke svému vítězství,“ uvedl.

Sledujte superduel prezidentských kandidátů Andreje Babiše a Petra Pavla ve středu od 20:15 na Primě a CNN Prima NEWS:

Babiš nechce střet s odpůrci

Podle politologa Miroslava Mareše nebude mít Babišovo ukončení kontaktní kampaně na výsledek voleb zásadní vliv. Domnívá se, že mu již nepřinášela žádné nové body. „Tento krok trend nijak nezvrátí. Výraznější efekt může mít třeba to, že řada lidí z měst odjede o víkendu na hory, aniž by odvolili, než to, že Babiš přerušil kontaktní kampaň,“ podotkl Mareš pro ČTK.

Myslí si to i jeho kolega Josef Mlejnek. „Kontaktní kampaň má smysl, když se dělá dlouhodobě. Nějaké jedno místo plus minus už nemůže nic změnit,“ řekl pro ČTK. Podle něj mohla být setkání s občany zrušena i kvůli tomu, že si Babišův tým vyhodnotil, že záběry šéfa ANO čelícího odpůrcům nevyvolávají dobrý dojem. „Možná je to trochu z nouze ctnost,“ dodal Mlejnek.

Podobně to vidí také Kubáček. „Tohle mu ve výsledku pomůže víc, než kdyby jel do Hradce Králové. Zase by tam bylo pošťuchování lidí a větší urážky. Prohlášení je rozhodně větší mobilizační stimul,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Pavel se plánuje ještě ve středu potkat s občany v centru Prahy. „Staroměstské náměstí bude také týmem Petra Pavla pojaté jako místo mobilizace voličů, především těch mladých a prvovoličů,“ dodal.

Tagy: