Trápení olympijského vítěze nekončí. Čeká ho další amputace, má i vážné problémy se srdcem

O jedno chodidlo už přišel, stejně jako o část druhého. Teď ale zřejmě ruského krasobruslaře Romana Kostomarova čekají další amputace. Lékaři budou muset pravděpodobně odebrat i zbytek druhého chodidla a části prstů na rukou. Vedle odumírání tkání kvůli krevním sraženinám se navíc u bývalého olympijského vítěze v krasobruslení objevily také problémy se srdcem a cévami, píše ruský web 5-tv.

Odstranění mrtvých částí tkáně lékaři sice nenazývají amputací, nicméně fakticky už mu odebrali patu a prsty na pravé noze. Průtok krve se ale ani tak neobnovil, informuje web 5-tv.ru. Lékaři mu proto budou muset amputovat zbývající část chodidla až k hlavnímu kloubu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětem na Ukrajině děláme dobro a štěstí. Manželka mluvčího Kremlu svými slovy šokovala svět.

Ačkoliv se nekróza nerozšířila na všechny prsty u rukou, i zde je potřeba částečná amputace. Pokud se tvorby krevních sraženin nezastaví, může se stát, že olympijský šampión zůstane dokonce bez obou rukou.

Je při vědomí

Sportovec s touto léčbou, která je pro něj jediným řešením, souhlasil, je při vědomí. „Uvědomuje si, že už zůstal bez levého chodidla a části pravého. Řekl doktorům, aby dělali vše, co je potřeba proto, aby mu zachránili život,“ uvádí web.

Vedle nekrózy (odumírání tkání, pozn. red.) se u ruského krasobruslaře objevily navíc vážné problémy se srdcem a s cévami. Velmi mu zřídla krev. Krasobruslař zhubl, potravu teď přijímá jen pomocí sondy.

Je tak vyšší riziko, že může dostat mrtvici, v budoucnu mu hrozí poškození jater a ledvin. I když se lékařům podaří Kostomarovi zachránit život, bude do konce života potřebovat medikaci a odbornou péči.

Kostomarovovi bylo ve středu 46 let a k narozeninám mu dojemnou cestou přála manželka Oksana Domniovová, sama bývalá krasobruslařka, jež si také sáhla na olympijský kov – z Vancouveru přivezla bronz. „Všechno nejlepší k narozeninám, můj hrdino. Můj silný, milovaný šampione ve všem. Jsem na tebe hrdá. Cením si tvé síly a zápalu co nejdříve v těchto těžkých chvílích zvítězit,“ napsala.

Fanoušci si možná pamatují, jak Kostomarov se svojí krasobruslařskou partnerkou Tatianou Navkovou – manželkou mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova – tančil na ledě na tóny opery Carmen nebo na hudbu z Růžového pantera.

Tagy: