Jako když přistanou ufoni. Lidé se bouří proti ostrému osvětlení pardubického stadionu

Na nově zrekonstruovaný fotbalový stadion v Pardubicích se snáší kritika od místních obyvatel. Umělé osvětlení plochy je totiž tak ostré, že jim prý svítí do domovů a září až do okolních obcí. S rušivým elementem si nikdo zatím neví rady. Město prověří, zda půjde intenzita světla snížit.

Přestavěný pardubický fotbalový svatostánek měl minulou sobotu premiéru. Více než o výkonu prvoligového týmu na něm se ovšem mluví o novém osvětlení. To svítí na kilometry daleko a vytváří značný světelný smog. „Je to silné světlo. Když mi šlo přes půlku kuchyně, tak to bylo nepříjemné,“ uvedla oslovená žena z Pardubic redakci CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kobylkový nálet přinesl Ronaldovi štěstí. Moderátor Morgan se rozplýval a dostal za uši

Obdobný názor má další dotázaná žena. „Světlo mi svítí přesně tam, kde sedím a osvětluje skutečně celý byt. Prakticky svítí od 17. do 20. hodiny. Je to nepřijatelné,“ rozčilovala se. Zastupitel města Filip Sedlák podotkl, že kdyby stadion stál za městem, tak by se situace neřešila. „Na to je ale už pozdě,“ poznamenal.

„Samozřejmě se pokusíme prověřit například to, jestli by se nedalo svítit s menší intenzitou, nebo ještě lépe, zda by nešly jednotlivé LED panely naklopit. V této chvíli však není žádný dokument, který by říkal, že je něco špatně,“ podotkl mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Pomoci může nová norma

Nejde ale jen o problém domů v těsné blízkosti stadionu. Na nadměrnou záři upozorňují i obyvatelé z okrajových částí Pardubic a obcí vzdálených několik kilometrů daleko. „Mluvili o tom například v Dražkovicích, zkrátka celé okolí. Je to jako když opravdu přistanou mimozemšťané,“ uvedla oslovená žena. Dotázaný muž redakci zase sdělil, že si na světlo stěžovali i lidé v obci, která je vzdálená pět kilometrů od Pardubic.

Aby se v budoucnu podobným případům zamezilo, vchází od 1. března v platnost nová norma, která má navyšování světelného smogu zamezit. „Kontrolovat se to bude typicky při kolaudaci, nebo při spuštění podle jiného legislativního rámce do provozu,“ dodal náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík. Zpětně ale norma platit nebude, takže pardubický stadion momentálně slouží spíš jako odstrašující případ.

Tagy: