Koštoval: Babiš obraně vůbec nerozumí. Vláda by měla Ukrajině darovat další techniku

Bývalý náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval

Česku docházejí zbraně pro Ukrajinu

Podle bývalého náměstka ministerstva obrany pro vyzbrojování a diplomata Daniela Koštovala by česká vláda měla nakoupit zbraně za desítky miliard a darovat je Ukrajině. V pořadu 360° reagoval i na výrok Andreje Babiše (ANO), že by Česko nemělo patřit ke špičce zemí v dodávkách zbraní. „Andrej Babiš obraně a bezpečnosti vůbec nerozumí. Svým výrokem je úplně mimo,“ vzkázal.

Koštoval spolu s prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřím Hynkem ve vysílání CNN Prima NEWS zhodnotili stav zásob české armády i pomoc Ukrajině. Reagovali také na slova premiéra Fialy, že se zásoby armády tenčí a bude třeba je doplnit.

„Znamená to, že máme mírovou armádu, která má své vybavení, ale pak musíme mít zásoby zbraňových systémů pro takzvanou válečnou armádu, kdyby na konflikt mělo dojít. Nemůžeme si dovolit, aby tyto zásoby byly posunuty na nulu. Musíme si něco nechat. A co jsme darovali, musíme doplnit novou technikou,“ vysvětlil Koštoval.

Hynek připomněl, že Česko má velmi silný obranný průmysl. „Ten dodal více než Česko jako stát. Také jsme však již vybrali zásoby. Naštěstí za dobu, co probíhá konflikt na Ukrajině, se nám podařilo nastartovat novou výrobu, takže jsme schopni na Ukrajinu dodávat potřebnou techniku,“ uvedl.

Koštoval následně podotkl, že humanitární pomoc Česka pro Ukrajinu, která činí 3,7 miliardy korun, mohla být klidně větší. „Ačkoliv na Česko je to velmi adekvátní, spíše jsme premianti. Co se týče zbraní, tam bych rád viděl, že česká vláda půjde dál. A nejen Česko, ale i další země NATO, a za desítky miliard korun nakoupí zbraně u českých zbrojařů a dalších a daruje je Ukrajině. To je další moment, který jsme ještě neudělali,“ podotkl.

Babiš je úplně mimo

Reagoval také na slova bývalého premiéra Babiše, že by Česko nemělo patřit mezi špičku zemí, které na Ukrajinu zbraně dodávají. „Bezpečnosti a obraně vůbec nerozumí, navíc je v opozici. Je úplně mimo svým výrokem,“ vzkázal.

Hynek dodal, že obranný průmysl zápolí s alternativními surovinami a zásobami. „Nikdo neví, že se z Ruska – i na Ukrajinu – nakupovalo dost surovin. Ať už to byl hliník, nebo slitiny. Snažíme se najít alternativní dodavatele. Je to velmi komplikované, velmi drahé a bolí to, ale zatím si s tím umíme poradit,“ uzavřel.

Tagy: