Koudelka: Lidé s restrikcemi nesouhlasí. Nemůžete je zmlátit jako na Národní třídě

Právník a politik Zdeněk Koudelka (Trikolóra).

Zdeněk Koudelka o covidových restrikcích

Právník a bývalý poslanec Zdeněk Koudelka (Trikolora) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře zkritizoval vládu v demisi za to, jaká vyhlašuje proticovidová opatření. Podle něj je největší problém v tom, že většina Čechů není přesvědčena o jejich správnosti. S tím souhlasil i expert Pirátů na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

Policie od začátku listopadu provedla zhruba 163 tisíc kontrol, zda lidé dodržují protikoronavirová opatření, k nimž nedávno přibyl zákaz vánočních trhů a omezení otevírací doby restaurací. Během této doby zaznamenala 5 200 porušení a udělila 400 pokut. Dalších 960 případů skončilo ve správním řízení.

Právníka Ondřeje Dostála tato čísla nijak nepřekvapují. „Bohužel to odpovídá stavu věci. Ani část policejního sboru není přesvědčena o vyhlášených opatřeních. Nefungují, vymáhána nejsou a ani být nemůžou. Právo funguje silou přesvědčivosti – pokud lidé přesvědčeni nejsou, sebevětší represe nemůže pomoci,“ řekl Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mezitím v Česku denně přibývají rekordní počty nově nakažených. Aktivních případů koronaviru je aktuálně téměř 280 tisíc. Hospitalizovaných s covidem pak už přes šest tisíc. Některé nemocnice proto hlásí, podobně jako během jarní vlny, plné kapacity. Celý svět navíc děsí nová jihoafrická mutace koronaviru s názvem omikron, která už se dostala také do Česka.

Policie je limitována i personálně

Že by ale větší vymáhání restrikcí situaci nepomohlo, si myslí i Zdeněk Koudelka. „Nemůžete vynucovat tvrdými sankcemi něco, co vede k většímu problému. Represe vyvolávají další odpor. Je lepší, když se policisté chovají zdrženlivě, než aby lidi zmlátili pendreky jako v roce 1989 na Národní třídě. Co dělat, když s těmi opatřeními většina lidí nesouhlasí?“ položil řečnickou otázku.

Rovněž zmínil, že policie je v kontrolách dodržování restrikcí personálně limitovaná. „Pořád se tu vraždí a loupí. Lidé mají různé starosti. Vrhnout policii, aby řešila jen covidové pokuty, bych považoval za nesprávné,“ dodal Koudelka. V pořadu 360° se také vyslovil proti plánu vlády zavést povinné očkování pro určité profese a lidi starší 60 let.

Koudelka v letech 1998 až 2006 vykonával funkci poslance. Zvolen byl za ČSSD, členem této strany byl přes 25 let. Nakonec sociální demokraty po názorových rozporech v roce 2019 opustil a zamířil do Trikolory.

Tagy: