Kritická situace v Moravskoslezském kraji, na pomoc přiletěly dva armádní vrtulníky

Armádní vrtulník W-3A Sokol

CNN Prima News - živé vysílání

S povodňovou situací na území Moravskoslezského kraje odletěly pomoci dva armádní vrtulníky ze Kbel a z Náměšti nad Oslavou, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). V Moravskoslezském kraji bylo zatím evakuováno asi 3 000 lidí. Mnozí své domovy ale opustit odmítají nebo se do obydlí po evakuaci vracejí zpět. Hasičům tím komplikují práci, protože při zhoršení situace se pro ně musí vracet. Hasiči v regionu měli v sobotu v podvečer více než tisíc zásahů. Novinářům to po sobotním jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje řekli hejtman Josef Bělica (ANO) a zástupci dalších institucí.

„Kromě oblasti Karviná lidé většinou domovy opouštět nechtějí. Přesto bych je vyzval, aby se evakuovali. Probíhá evakuace zhruba tisíce lidí ze sídliště Opava-Kateřinky, probíhají evakuace v Kravařích-Dvořisku, Bohuslavicích. Nejdramatičtější situace byla v oblasti Nový Jičín kolem 18:00, kde došlo i k tomu, že evakuovaní lidé se v naprosté většině vrátili do svých domovů a teď se v druhé vlně musí evakuovat znovu a už na loďkách,“ uvedl Bělica. Kdyby obydlí opustili všichni vyzvaní k evakuaci, bylo by nyní podle hrubých odhadů evakuovaných lidí zhruba 5 000.

ON-LINE: Záchranáři evakuovali na 800 lidí. V noci ten počet poroste, uvedl Rakušan

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Radima Kuchaře je i s ohledem na další předpověď jasné, že mnozí lidé, kteří se odmítli evakuovat, budou následně hasiče žádat, aby se pro ně vrátili. I na tyto situace se v noci budou hasiči připravovat. „Nejsme za to rádi, ale dalo se to předpokládat a bohužel se to naplňuje,“ uvedl Kuchař.

Večer regionu na pomoc přiletěly dva vrtulníky, které budou moci využívat hasiči. Policisté mají přislíbenu výpomoc z dalších, méně postižených, regionů. Aktuálně jich je v kraji pouze v souvislosti se záplavami nasazeno asi 400. Z 390 jednotek hasičů se na řešení záplav podílí asi 120. Hejtman zatím nežádal o pomoc armádu, hasiči a policisté situaci v kraji zvládají. „Kulminaci řek očekáváme v neděli kolem poledne až do odpoledne a musíme se připravit na evakuaci mnoha dalších míst, řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Dodal, že kvůli možnému upouštění Slezské Harty a Kružberku, které by mohlo nastat v neděli, by od komunikací mohly být odříznuty některé oblasti. Policisté se proto chystají informovat obyvatele dotčených lokalit. Jedná se o místa přímo pod vodními nádržemi. „Nejsou ohrožené objekty, ale s největší pravděpodobností dojde na nějakou dobu k odříznutí těch přístupových komunikací,“ řekl hejtman. Lokality by nemusely být přístupné až pět dnů.

„Co se týče prognózy srážek na následující den, tak v Jeseníkách ještě v příštích 24 hodinách očekáváme úhrny srážek pohybující se kolem 150 milimetrů. Na ostatním území kraje srážky v úhrnech 40 až 100 milimetrů. Pršet by mělo na celém území kraje minimálně během dnešní noci a v neděli dopoledne,“ uvedl ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil. Některé toky přesáhly extrémní stupeň ohrožení, což je hodnota odpovídající padesátiletému průtoku. Na některých dalších tocích jsou třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. V neděli se očekává kulminace Opavy a Opavice v Krnově, v Opavě se kulminace předpokládá v odpoledních hodinách, v Děhylově kolem půlnoci. Problematickými místy je i Odra ve Svinově, kde se předpokládá více než stoletý průtok.

Armáda má kvůli povodním v pohotovosti všechny složky zapojené do Integrovaného záchranného systému, ale také 15. ženijní pluk, který čítá 1 000 lidí a 300 kusů techniky. V pohotovosti jsou dále prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, což je 200 lidí a požární a vyprošťovací technika. V sobotu armáda ve 13:00 aktivovala operační centrum Velitelství pro operace, které řídí případné záchranné a vyprošťovací práce.

„Pokud bychom nasazovali armádu v nějakém větším rozsahu, bude o tom rozhodovat vláda,“ uvedla Černochová. Kabinet by rozhodl hlasováním per rollam, tedy na dálku, dodala.

Dosud 20 vojáků zasahovalo ve Strakonicích na žádost tamního starosty. Podle Černochové pomáhali na místě, plnili pytle s pískem. Ve Vojenské nemocnici v Brně se zapojila armáda i do rozmisťování bariér, z armádních skladů bylo nemocnici zapůjčeno 2 000 pytlů.

Drama v zaplavené oblasti: Hasiči zachránili rodinu ze střechy auta:

Tagy: