PŘEHLEDNĚ: Při povodních lidem pomůže i stát. Do terénu vyrážejí úředníci, na co máte nárok?

Českou republiku zasáhly povodně.

Pomoc pro lidi zasažené povodní

S následky povodní si budou muset poradit desetitisíce lidí. Na jejich podporu pamatuje stát, který při ničivých katastrofách nabízí pomoc. Patří mezi ně zejména mimořádná okamžitá pomoc, která může dosáhnout částky až 72 900 korun. Kde se o dávku žádá a jaké další prostředky můžeme v nouzi využít?

Mimořádná okamžitá pomoc

Jedná se o hlavní plošnou dávku, která nám má pomoci během neočekávané události. Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli tomu spustilo infolinku, která má lépe koordinovat sociální podporu od úřadu práce. Její výše je do patnáctinásobku životního minima a letos je tedy maximální částka 72 900 korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry odhalují rozsah zmaru na Opavsku a Jesenicku

Kde si o dávku můžu zažádat?

Mimořádně bude o dávku možné žádat u mobilních týmů úředníků, které do poškozených oblastí vyjedou v úterý. Lidé podepíší čestné prohlášení a nadiktují do protokolu, že nemají žádné finanční prostředky a jsou v krajní nouzi.

O dávku mimořádné okamžité pomoci můžete také žádat na pracovištích úřadu práce podle místa, kde jste přihlášeni k trvalému pobytu. Využít také můžete elektronickou verzi žádosti, včetně vzoru vyplněného formuláře, který je dostupný na stránkách úřadu práce.

Tištěnou verzi naleznete na pracovištích úřadu práce. Pokud si nevíte rady při vyplňování, tak můžete kontaktovat pracovníky úřadu na bezplatné lince +420 800 77 99 00.

Mám nárok na volno v práci, pokud uklízím po povodních?

Když odstraňujete následky po povodních na vlastním majetku, tak se jedná o důležitou osobní překážku v práci a zaměstnavatel vám může poskytnout pracovní volno bez náhrady mzdy, případně nadpracování zmeškané doby.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je situace podobná, pokud odstraňujete škody na svém majetku, ale ve veřejném zájmu. „V takovém případě vám náleží pracovní volno, ovšem náhrada mzdy vám nepřísluší ani v tomto případě,“ uvádí ministerstvo.

V případě poskytnutí pomoci někomu jinému je vám zaměstnavatel povinen poskytnout pracovní volno na dobu nezbytně nutnou. Poskytnutí osobní pomoci je také bráno jako překážka v práci na straně zaměstnance z důvodu výkonu občanské povinnosti.

Volno vám může zaměstnavatel poskytnout také v době, kdy si potřebujete vyřídit své osobní záležitosti v souvislosti s povodněmi. Například při jednání s pojišťovnou nebo při vyřízení nových dokladů. Tato možnost je ale také bez nároku na náhradu mzdy.

Nárok na ošetřovné

Pokud máte dítě, které dochází do školy či školky a musí kvůli povodním zůstat doma, tak máte nárok na ošetřovné. Tato situace je totiž důležitou osobní překážkou na straně zaměstnance. Jedinec proto má nárok na neplacené volno, pokud ale není dítě starší deseti let. Tuto dávku lze čerpat maximálně devět kalendářních dní. U samoživitelů se tato doba prodlužuje na 16 dní. Výše ošetřovného je pak 60 procent vyměřovacího základu.

Co dělat, když se kvůli povodním nemohu dostat do práce?

V tomto případě by vám měl zaměstnavatel poskytnout pracovní volno bez nároku na náhradní mzdu. Výjimku na pracovní volno nejvýše na jeden den s náhradou mzdy má zaměstnanec, který je těžce zdravotně postižený a cestuje nehromadným dopravním prostředkem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: První obětí povodní v Česku je žena, policie zveřejnila detaily. Další lidé se pohřešují

Ředitelské volno a distanční výuka

Ředitelé škol mohou vyhlásit až pět volných dnů během školního roku. V případě mimořádných událostí může být školní rok upraven a výuka i přerušena. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že v této době lze uplatnit distanční vyučování. Platí to ale pouze pro kraje, kde je vyhlášen stav nebezpečí.

Tagy:
povodeň katastrofa politika mzda ošetřovné přírodní katastrofa Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky katastrofy, nehody a mimořádné události