Krize? Zvyšme daně, volají odbory. O to ale nikdo ve Sněmovně nestojí, reagoval ekonom

Vyděšený člověk

360° (405)

Současnou ekonomickou situaci bychom zlepšili zvýšením daní. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. „Současná vláda daně zvyšovat nebude. To je závazek, který je jasný. Dokonce ani opozice ve Sněmovně nechce zvyšovat daně,“ reagoval hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček.

Přibližně 40 tisíc domácností si od ledna kvůli zdražování energií zažádalo o příspěvek na bydlení. Potíže se zaplacením účtů přitom může mít až dvojnásobek tohoto počtu. „Problémy jsou vážné, nicméně mnoho lidí je hrdých a nechtějí si chodit pro sociální podporu, pokud nejsou v největší nouzi. Zároveň také vidíme, že systém je poměrně byrokraticky náročný, což některé lidi může odrazovat,“ vysvětlil Křeček.

Opozice i někteří členové odborů vládu kritizují, že pro své občany nedělá dost a pomoc by měla být širší. „Problém je, že inflace způsobuje zdražení v celém spektru spotřeby, které se lidé nemohou vyhnout. Dostaneme se do stavu, kdy se relativně brzy významná část obyvatel dostane do sociálně obtížné situace. Musíme letos počítat s reálným propadem mezd a platů,“ varoval Samek.

Sněmovna o zvýšení daní nestojí

Podle Samka zaměstnanci začínají pociťovat dopady krizí a je mezi nimi neklid. „Očekává se, že se vláda bude více starat o běžného člověka, že nebude řešit jen velké globální problémy počínaje EU. Pořád je tu strašák Green Dealu. Je tu nestabilita veřejných financí,“ řekl Samek.

„V určitém rozsahu musí být vyšší daně. To je v moderní společnosti, která opravdu chce řešit problémy, které před ní stojí, nezbytné,“ má jasno Samek.

Křeček ale se Samkem nesouhlasil. „Současná vláda daně zvyšovat nebude. To je závazek, který je jasný. Dokonce ani opozice ve Sněmovně nechce zvyšovat daně. ANO určitě nemá v programu, aby zvyšovalo daně, to samé SPD. Koncept, který tady prosazují odbory, prohrál. Nikdo nechce zvyšovat daně. Nechť si odbory založí politickou stranu a poté mohou daně zvyšovat,“ reagoval Křeček.

„Zároveň je podstatné říci to, že je tady plán, aby se schodky postupně snižovaly. Samozřejmě se při tvorbě programového prohlášení nepočítalo s válkou, takže se kvůli tomu snižování schodků oddálí, ale rozhodně ani při této obrovské pohromě letos nebude dramatický schodek jako v loňském roce,“ dodal Křeček.

Tagy: