Dementní a senilní, ať zdechne, útočí na Svěráka někteří Slováci. Herec podpořil tamní umělce

Legendární český herec, režisér a jeden ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák se dostal pod palbu části slovenské společnosti. Společně s řadou dalších českých osobností totiž podpořil tamní umělce, kteří jsou pod tlakem kontroverzní a hojně kritizované ministryně školství Martiny Šimkovičové (za SNS), za což si sám vysloužil nadávky a obzvlášť nevybíravé urážky.

Svěrák patří mezi mnoho českých umělců a osobností, kteří podepsali petici nazvanou „Je čas podat ruku!“ „Udělal jsem to na obranu svých přátel a svobodomyslných Slováků. Ale že by můj či jiné podpisy nějakým způsobem pohnuly s odhodlanými autoritáři, to vůbec,“ komentoval svůj podpis v rozhovoru pro slovenský Denník N slavný český herec.

ČTĚTE TAKÉ: Fico zažaloval Bárdyho: Kvůli knize chce celkem pět milionů. Je to šikana, namítá novinář

Jeden z tvůrců fiktivního českého génia Járy Cimrmana dále v rozhovoru řekl, že jeho podpora splnila svůj účel, protože mířila za jeho přáteli. „Ale že by to zatřáslo či zarezonovalo u té vaší slavné paní ministryně, to nečekám. Já si myslím, že jí vůbec nedochází, co dělá,“ pokračoval ve své kritice směrem k Šimkovičové Svěrák.

Mimo to v rozhovoru také zmínil, že Slovensko míří od demokracie k autokracii a má obavy, že po parlamentních volbách v příštím roce stejný osud může potkat i Česko. V rozhovoru také kritizoval slovenského premiéra Roberta Fica či tamního prezidenta Petra Pellegriniho, naopak vyzdvihl jeho předchůdkyni Zuzanu Čaputovou.

Za svá slova to ale Svěrák na sociálních sítích schytal. Kupříkladu Lukáš Machala, který na slovenském ministerstvu kultury dle mnoha názorů za Šimkovičovou působí jako taková šedá eminence, Svěráka označil za „trapného“ a prý podle něj „podlehl davové psychóze“.

„Progresivní stádo volá i v Čechách, tak teda podepisujte, protestujte, znemožněte se. Vaše (Svěrákovy) umělecké kvality jsou nesporné, ale váš politický odhad je nula. Nevadí, i o tom je svoboda a demokracie. Nechť žije svoboda a nechť máte právo vyjadřovat svůj sluníčkový názor i nadále. Jistí Češi se znemožňují statečně. I když většina českého a moravského národa je chválabohu v pořádku a držím palce v parlamentních volbách,“ napsal na sociální síti Telegram Machala, který na resortu kultury oficiálně působí jako generální tajemník služebního úřadu.

Urážky nejhrubšího zrna

Objevily se však i podstatně hrubší vzkazy. „Starý senilní kkt, nechť už zdechne,“ napsal podle novináře Rastislava Illieva jeden z diskutujících na Telegramu. Další se pro změnu tázali, zda Svěrák nemá demenci.

Sám Svěrák se k urážkám na internetu vyjádřil ve zmíněném rozhovoru pro Denník N. Řekl, že po neblahé zkušenosti z doby zhruba před deseti lety, kdy se při prezidentské volbě postavil proti Miloši Zemanovi a následně o něm na internetu bylo šířeno, že má být pedofil, na sociální sítě zanevřel. „Sociální sítě jsou arénou zbabělců, kteří hodí granát, skočí do zákopů a my nevíme, kdo to byl,“ komentoval proslulý herec a režisér.

O mimořádně napjaté situaci ve slovenské společnosti kvůli ministryni kultury Martině Šimkovičové nedávno v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil i úspěšný český dirigent Robert Jindra, který nedávno skončil coby šéfdirigent Státní filharmonie Košice.

Petice režiséra Rychlíka má až 150 tisíc podpisů

Zmíněná petice z Česka „Je čas podat ruku!“ má podle signatářů až 150 tisíc podpisů a objevila se už během letních prázdnin. „S velkým znepokojením sledujeme počínání ministerstva kultury v sousedním Slovensku. Čistky, které provádí a hodlá nadále provádět v kulturních institucích, činí primitivními metodami, s důvody průhledně ubohými a vylhanými. Aktéři v čele s ministryní kultury Martinou Šimkovičovou a jejím politickým okolím se rozhodli pomstít na svobodné slovenské kultuře, a tím i na slovenském národě,“ stojí v textu.

Svěrák není ani zdaleka jediným českým umělcem, který onu petici podepsal. Jedním z iniciátorů je režisér a čerstvě zvolený senátor za TOP 09 Břetislav Rychlík.

Na petici lze jako signatáře také nalézt principála Divadla Semafor Jiřího Suchého, šéfa Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského, režiséry Olgu Sommerovou, Václava Marhoula, Jana Hřebejka či Arnošta Goldflama, dále herce Bolka Polívku a herečky Alenu Antalovou a Evu Salzmannovou, ale jsou zde i hudebníci jako třeba David Koller. Nechybí ani podpisy bývalého diplomata Michaela Žantovského či někdejší ombudsmanky Anny Šabatové a chartisty Johna Boka.

PODÍVEJTE SE: „Ficův konspirátor“ Kotlár: Covid tvořili i na Ukrajině, vakcíny jsou biologická zbraň

Tagy:
rozhovor režisér kultura petice herec sociální síť ministr kultury celebrity Robert Fico Zdeněk Svěrák Martina Šimkovičová umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika