Kubáček: Vztah ODS a Starostů je nyní kdo s koho. Situace okolo střelby na FF je neudržitelná

Politolog Jan Kubáček

360° (177)

Vztah vládních stran ODS a STAN je ohledně tématu střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) kdo s koho, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Občanští demokraté si podle něj uvědomují, že situace okolo vyšetřování tragické události je neudržitelná.

Politolog podotkl, že společensky ožehavé téma mimo jiné ukazuje, že vztahy uvnitř vlády nejsou zdaleka idylické. „Pozice Starostů a ODS je již kdo s koho, jelikož se jedná o dva nejsilnější proudy pětikoalice,“ uvedl.

K TÉMATU: Šlachtova videa s rodiči obětí z fakulty? Na to bych neměl, míní Lochman. V Senátu zdůrazním regiony

Zdůraznil, že situace ohledně střelby na FF UK je již společensky neudržitelná. „Občanští demokraté si to uvědomují, stejně jako to, že se jedná o neuralgický bod ministra vnitra Víta Rakušana (STAN),“ pronesl Kubáček v pořadu 360°.

V celé záležitosti podle politologa nyní padají zásadní argumenty a informace. „Je mi líto nejen rodin obětí a poškozených, ale i samotných zasahujících policistů a záchranářů. I vůči nim je nefér, že se půl roku vyčkávalo a nakonec se ukáže, že prověřování neposkytne nejzásadnější informace ohledně toho, kdo určoval strategii v den zásahu,“ poznamenal.

Kubáček také připomněl, že pro veřejnost bude nyní nezbytně nutné, aby se z této tragické události poučila. „Je nutné, aby k celé věci přistupovali zodpovědně. Z toho důvodu si myslím, že i když vyšetřovací komise dosud nikdy nic nevyšetřily, mohla by v tomto případě vytvořit tlak na vyšetřující orgány, aby informace nezůstávaly pod pokličkou mezi lidmi v bezpečnostních sborech,“ dodal Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministryně vříská, náčelník štábu ji nebere za sobě rovnou. Vztahy na obraně drhnou, říká Kolář

Tagy:
policie vyšetřování politika ODS bezpečnostní složky Starostové a nezávislí vláda vyšetřovací komise 360° Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy