Kubek: Boj s epidemii nyní řídí trojice mužů – Blatný, Černý a Dušek. Nezvládají to

Milan Kubek

Z ministerstva zdravotnictví v poslední době odcházejí klíčové osoby, které měly na starost očkování a testování. V současnosti tak řídí boj s epidemií trojice mužů – ministr zdravotnictví Jan Blatný, profesor Vladimír Černý a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle kterého situaci nezvládají.

„V současnosti řídí boj s epidemií trojice mužů – ministr Blatný, profesor Černý, který už má povinností strašně moc, a ředitel ÚZIS Dušek. S panem Blatným se rozcházíme v názoru na vážnost epidemie. Já ji vnímám jako národní katastrofu, vidím, že je nezvládnutá a zdravotnictví řeší následky epidemie. Zachránili jsme desítky tisíc životů, ale o minimálně 16 tisíc lidí jsme přišli,“ poukázal Kubek na vážnost situace v Česku v pořadu CNN Prima NEWS. Dodal, že před kolapsem zachránila nemocnice v listopadu opatření bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

V pondělí se své funkce na ministerstvu vzdal národní koordinátor pro očkování Zdeněk Blahuta, v úterý oznámil konec bývalý náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který svůj odchod zdůvodnil tím, že za celou dobu s ministrem Blatným mluvil asi 15 minut, a proto jejich komunikace vázla.

Prymula v pořadu 360° Pavlíny Wolfové uvedl, že na resortu zdravotnictví je něco špatně, ale že v této vypjaté době je potřeba každá ruka. „Nechci komentovat to, v jaké personální situaci je celý resort, ale určitě je špatně, že v této vypjaté době dochází k masivní personální obměně. Všichni odborníci, kteří k epidemii mají co říct, by se měli zapojit. Není možné to dělat ve třech lidech,“ podotkl Prymula.

Ministerstvo odborníky neposlouchá

Podle bývalého koordinátora testování Mariána Hajdúcha, který se rozhodl resort opustit už v prosinci, odborníky na ministerstvu nikdo neposlouchá. „Byla to bezmoc, člověk ví, jakým směrem by se to mělo ubírat, ale nemá pravomoci nebo nástroje to změnit. Všechno v medicíně se snaží řídit na základě dat, která se získávají vědeckými studiemi a vědeckou prací. Řídit epidemii a izolovat se od vědecké části prostě nejde a není to správné,“ upozornil Hajdúch.

Podobné vysvětlení má k situaci na ministerstvu i imunolog Zdeněk Hel. „Jak Blatný, tak ani Černý a Dušek nejsou odborně dostatečně vybaveni na to, aby se zabývali reakcí na epidemii COVID-19. Blatný k tomu řekl, že věda je krásná věc, ale ať si vědecké teze necháme na konferenci, kterou si uspořádáme po epidemii. To je opravdu šokující,“ nelíbilo se Helovi.

Od září ministerstvo zdravotnictví opustili už tři náměstci. Po rezignaci Adama Vojtěcha odešel z resortu i jeho politický náměstek Filip Vrubel. Před týdnem musela po kauze s přednostním očkováním skončit také náměstkyně Alena Šteflová. Blatný se navíc v listopadu dohodl na odchodu také s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který do pozice náměstka nastoupil za Prymuly.

Tagy: