Bavit se můžeme jen s Blažkem, jinak je to katastrofa. Malá hájí obstrukce ve Sněmovně

Poslankyně Taťána Malá (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (4)

Poslankyně hnutí ANO Taťána Malá obhajuje využívání tvrdých obstrukcí ze strany opozice. Podle ní se jedná o nástroj, který umožňuje jednací řád Poslanecké sněmovny. Malá v pořadu Partie Terezie Tománkové upozornila, že koalice se s hnutím ANO a SPD nebaví, a proto je nutné dolní komoru blokovat. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) souhlasil, že atmosféra v Poslanecké sněmovně je nejhorší za poslední roky.

Opozice využívá obstrukcí velmi často. Naposledy mohli lidé vidět zablokovanou Poslaneckou sněmovnu během projednávání korespondenční volby. Podle Taťány Malé bude tento nástroj využívat i nadále. „Je to nástroj, který nám dává jednací řád Sněmovny. Já se domnívám, že ho neporušujeme. Naopak je to pětikoalice, která řád nerespektuje,“ řekla Malá ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když je okupace horší než bombardování. Ukrajinci se děsí ruského výpadu u Charkova

Poslankyně hnutí ANO dále uvedla, že opozice musí hájit svůj program. „Víte, proč obstruujeme? Protože vidíme nulovou snahu o komunikaci ze strany pětikoalice. Za sebe můžu říct, že funguje komunikace směrem k ministerstvu spravedlnosti. Na tom se shodneme, ale jinak je to prostě katastrofa,“ řekla Malá směrem ke svému protivníkovi Pavlu Blažkovi.

Opoziční politička také připomněla, že koalice tlačí své návrhy silou. „Minulý týden chtěli odhlasovat usnesení, že zatrhnou faktické poznámky a budeme reagovat jenom dvakrát. Takže ano, budeme v tom pokračovat,“ řekla Malá.

Pavel Blažek řekl, že osobní vztahy mezi politiky jsou v současnosti velmi vyhrocené. „To vede k tomu, že debata neprobíhá. Citoval bych Marka Bendu (ODS), který říká, že každá Poslanecká sněmovna je horší než ta poslední,“ řekl Blažek.

Podle něj jsou vyhrocené i názory voličů. Ty se tak podle něj přesouvají i na půdu Poslanecké sněmovny. Vůči změně jednacího řádu je ale Blažek skeptický. „Moc tomu nevěřím. Procesní předpisy nevznikly proto, aby to komplikovalo celou situaci,“ řekl ministr spravedlnosti.

Tagy:
ODS Marek Benda Terezie Tománková ANO 2011 Pavel Blažek Taťána Malá Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo spravedlnosti České republiky