Kulidakis: Síkela si udělal kariéru na úkor českých občanů. Uvažuje unijně, řekl Kubáček

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Martin Dvořák, Michael Kohajda, Jan Hrnčíř, Jan Kubáček, Thomas Kulidakis, Kateřina Březinová

Nominace Jozefa Síkely na eurokomisaře není překvapením. Už za českého předsednictví v Radě EU totiž prokázal, že uvažuje unijně, což je pro pozici v Evropské komisi výhodou, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Odkázal přitom na Síkelovo evropské řešení energetické krize. Komentátor Thomas Kulidakis na to konto řekl, že si ministr průmyslu a obchodu udělal kariéru na úkor českých občanů.

Nominace Síkely není podle hostů pořadu 360° překvapivá. Podle Kulidakise v Bruselu hrají roli předchozí zkušenosti z národních států. „Nejlépe jsou na tom premiéři, potom ministři a pak případně ten zbytek,“ řekl komentátor. Podle něj byl Síkela, který o post bojoval s bývalým europoslancem Marcelem Kolajou a bývalou rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou, v nejlepší pozici.

ČTĚTE TAKÉ: Stavební úřady cupují Bartošovu digitalizaci. Čekají nás náročné měsíce, vzkázal ministr

Podle Kubáčka mu také hrálo do karet působení za českého předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022. Jednou z charakteristik evropského komisaře je totiž vystupování za EU jako celek a nehájení zájmů svého státu. Tuto schopnost podle něj Síkela prokázal již před dvěma lety, a to v době, kdy se v Evropě řešilo zastropování cen elektřiny.

„Česko bylo poslední zemí, která k zastropování přistoupila. Jozef Síkela se totiž odvolával ke společnému unijnímu řešení. Zaplatili jsme za to hodně, ale on na tom poprvé prokázal, že má předpoklad být dobrým a unijně uvažujícím vysoce postaveným úředníkem,“ sdělil Kubáček.

V souvislosti s prosazováním unijního řešení při zastropování cen elektřiny Kulidakis prohlásil, že si Síkela dělal kariéru na úkor českých občanů. „My jsme to zaplatili a platíme to dodnes. Platíme nejvíc za elektřinu, máme drahé energie, ty nám zdražují úplně všechno. Kumulativní inflace za dobu této vlády je kolem 30 procent,“ dodal Kulidakis.

Byl by to i Fialův úspěch

Upřednostňování unijního řešení před tím národním by ale podle Kubáčka mohlo hrát v Síkelův prospěch při volání po přidělení silného portfolia. Za něj již přímo v Bruselu silně lobboval premiér Petr Fiala (ODS).

„Pokud se podaří pro českého eurokomisaře vyjednat středně silný rezort (a podle mě na to reálná šance je), tak to bude osobní úspěch Petra Fialy. On to totiž předjednával s Ursulou von der Leyenovou, dalšími úřednickými špičkami i vysoce postavenými lobbisty,“ doplnil politolog.

O nominaci Jozefa Síkely na post českého eurokomisaře rozhodla vláda jednomyslně na svém středečním jednání. Oznámil to premiér Petr Fiala, který nyní předloží nominaci sněmovnímu evropskému výboru. Poté ji definitivně schválí vláda. Následovat bude slyšení jednotlivých komisařů před výbory Evropského parlamentu (EP) a ve druhé polovině října by měl EP hlasovat o komisi jako celku. O post eurokomisaře se ucházela také europoslankyně Danuše Nerudová (STAN) a bývalý europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prezident Pavel jednal s vládou o obraně. Formují nás obavy z války na Ukrajině, připustil

Tagy: