Kupka vysypal řadu receptů na levnější potraviny. Možná byste měl být premiér, zaznělo z ANO

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.12.2023

Stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO) přišel s nečekanou pochvalou pro svého politického oponenta Martina Kupku (ODS). Opoziční poslanec totiž o ministru dopravy prohlásil, že je rázný a měl by se stát předsedou vlády. Kupka totiž zmínil hned několik nástrojů, jak by se mohly ceny potravin snížit. Kolovratník nicméně dodal, že hospodaření vlády žene občany k nákupům do zahraničí.

Ministr Kupka v pořadu Partie Terezie Tománkové začal obhajovat kroky vlády Petra Fialy (ODS). Zároveň dodal, že ve skutečnosti na slova obchodních řetězců nedojde a zdražovat se v příštím roce nebude. „Zmíním kroky, které jsme už podnikli, aby konkurenční prostředí nadále fungovalo. Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce významně zvyšuje svůj dohled. Totéž dělá veterinární inspekce. I když je Česká obchodní inspekce v gesci ministerstva průmyslu, tak nepochybuji, že taktéž hlídá konkurenční prostředí,“ řekl Martin Kupka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš, nebo Gregorová? Piráti zvažují, koho podpoří ve volbě nového předsedy

Podle něj má zejména ČOI hlídat stejná pravidla pro všechny a upozorňovat na excesy. „Například naznačení od několika řetězců, které může být bráno jako reálné podezření z domluvy. To bych nerad v České republice zažil. Je tedy jasné, že to bude práce pro Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ popsal Kupka kontrolní mechanismus.

Jeho slova ocenil Martin Kolovratník. „Vy byste měl být tím premiérem. Takto rázně a jednoznačně zakročit. Ale je 10. prosince a budeme muset čekat. Pokud to takto uděláte, máte podporu opozice. To vám slibuji veřejně,“ řekl Kolovratník.

Opoziční poslanec zmínil i scénář ve Francii, kde tamní ministr financí pohrozil obchodním řetězcům vyššími daněmi. „Ve Francii to zafungovalo, tak se tam můžete inspirovat,“ řekl Kolovratník.

Zákonodárce z hnutí ANO ale nezapomněl ani celou vládu zkritizovat. Podle něj předvádí vládní kabinet takovou politiku, že lidé raději jezdí nakupovat levněji do zahraničí. „Koneckonců jeden z poradců pana premiéra radil, ať jezdíme do Polska. Německá IKEA je levnější. To je výsledek hospodaření této vlády. Prostě zklamáváte a selháváte,“ dodal.

Tagy: