PŘEHLEDNĚ: Bartoš, nebo Gregorová? Piráti zvažují, koho podpoří ve volbě nového předsedy

Markéta Gregorová a Ivan Bartoš

360° 29.11.2023

Piráti si v lednu příštího roku zvolí nové vedení. Funkci předsedy bude obhajovat vicepremiér Ivan Bartoš, kterého však vyzve výrazná tvář strany – europoslankyně Markéta Gregorová. Půjde tak o střet dvou frakcí, přičemž Bartoš patří do té „provládní“ a Gregorová spíše do „renesančního“ křídla. Podporu nominace současného předsedy přislíbili Jan Lipavský, Olga Richterová či Zdeněk Hřib. Za Gregorovou stojí převážně zástupci levicovějšího křídla. Diskuse na pirátském fóru obsahuje mimo jiné poměrně ostrou kritiku vůči oběma kandidátům.

Ivan Bartoš

„Rozhodně nejsem žádný superman. Snažím se každý den odvádět poctivou práci a hledat dlouhodobě jak pro společnost, tak i pro Pirátskou stranu to nejlepší řešení,“ uvedl Bartoš ke své kandidatuře na stranickém fóru.

Zároveň přiznal, že by se v budoucnu nebránil některým reformám současných pirátských mechanismů: „Myslím si, že v souvislosti s mou kandidaturou je nezbytné explicitně říci, že podporuji řadu reforem, o jejichž nutnosti jsem přesvědčen. Uvědomme si, že mnoho vnitřních mechanik jsme nastavovali před více než deseti lety. Pokud by někdo měl uplatňovat progresivní přístup a umět aplikovat zkušenosti do vlastního fungování, jsem přesvědčen, že by to měla být právě Pirátská strana.“

Za Bartošovou kandidaturou stojí například jeho kolegyně z dolní komory Parlamentu Olga Richterová. „Jsem ráda, že je Ivan ochoten do toho jít. A ne, není neomylný. Nikdo z nás není. Nevím ale o nikom, kdo by tak dlouho a v takové kvalitě vydržel. Zároveň má zápřah a schopnost motivovat další. Děkuji, Ivane, za tvou práci i schopnost učit se z chyb. Za mě podpora,“ sdělila jasně místopředsedkyně Sněmovny.

„Ivane, děkuji za tvoji práci. Máš moji podporu,“ vzkázal stručně ministr zahraničí Jan Lipavský. Výrazné podpoře se Bartoš těší také od náměstka pražského primátora Zdeňka Hřiba.

„Jednoznačně a všemi deseti podporuji nominaci Ivana Bartoše. Jeho role je skutečně nezastupitelná. I když si myslíme, že už máme v našich řadách více známých osobností, tváří Pirátů je prostě stále Ivan. Zvlášť v tuhle dobu nemůže být tváří Pirátů nikdo jiný,“ nešetřil Hřib pochvalami svého předsedu.

Podle něj je právě Bartoš důvodem, proč Pirátům i přes setrvání v poměrně nepopulární vládě neklesají preference. Bývalý pražský primátor rovněž potvrdil, že ministra pro místní rozvoj podpoří i během samotné lednové volby: „Summa summarum – já tam hodím Ivana, protože dělá maximum možného a má výsledky. Chápu, že někteří z nás jsou trochu unavení z toho, že nestíhá být s námi tak často, jako býval. A že ta vládní koalice má k ideálu daleko. Jenže s ohledem na to, jak blbé karty Ivan vyfasoval na začátku, hraje maximum možného.“

Aby Bartoš v lednu post předsedy obhájil, si však nepřejí zdaleka všichni Piráti, o čemž svědčí i anketa, v níž strana rozhodovala o jeho nominaci. K ní se kladně vyjádřilo 170 členů, proti bylo 119 a 11 Pirátů se zdrželo.

V případě neformálního dělení frakcí patří Bartoš pochopitelně ke skupině, která podporuje vládní angažmá. Toto křídlo je v pirátských kruzích označováno jako „rekonstrukční“ a vyznačuje se více pragmatickými politickými postoji.

„Už ne, děkuji,“ řekl k Bartošově kandidatuře člen pirátského středočeského předsednictva Martin Martin. „Jsem proti. Je potřeba vybrat novou tvář, pokud se máme posunout někam dál,“ přidal se další člen strany Robert Magni.

Markéta Gregorová

Hlavní tváří strany by se po lednovém zasedání pirátského celostátního fóra mohla stát Markéta Gregorová. Nominaci europoslankyně na předsedkyni strany podpořilo v anketě 154 členů, 125 jich bylo proti a devět se zdrželo.

„Jsem výraznou tváří strany, mám odhodlání přinést svěží vítr do našich plachet. Domnívám se, že je zdravé mít konkurenci i alternativy. Nejsem mesiáš, co si myslí, že stranu spasí. Jsem stejně jako vy jen jeden dílek puzzlů, kterým tvoříme obraz naší strany,“ uvedla Gregorová ke své kandidatuře na pirátském fóru.

„Nabízím politický instinkt. Mohu si dovolit říct, že jsem v minulosti opakovaně prokázala poměrně solidní odhad na dopady určitých kroků či vývoje strany. Snažím se tuto schopnost rozvíjet. Dále nabízím komunikaci, čitelnost, autenticitu i neservilitu. Nikdy nikomu nepodlézám a nemanipuluji. Jsem až na dřeň upřímná a ozvu se, pokud nesouhlasím,“ dodala politička.

K nominaci se vyjádřil třeba šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek: „Markéta má dobrý politický instinkt, v pohodě se s ní spolupracuje. Myslím, že na sobě hodně zapracovala. Je asi o něco více nalevo, než bych preferoval, a někdy má poněkud ujeté výstupy, ale v předsednictvu bych si ji dovedl představit.“

K nominaci Gregorové na předsedkyni strany má však výhrady. Konkrétně se mu nelíbilo její působení ve funkci předsedkyně správní rady politického institutu Pirátů. „Markéta měla nejdůležitější roli. Podle mě by měla přijmout svůj díl odpovědnosti, že institut nefunguje. Místo toho do poslední chvíle fungování hájila. Pak to vypadá, že nemá reflexi. Způsob řízení byl evidentně dlouhodobě neživotaschopný. Pokud by se tohle zopakovalo v podmínkách celé strany, byla by to katastrofa,“ doplnil Michálek.

Gregorovou na pozici předsedkyně (i na křeslo místopředsedkyně) nominoval brněnský člen Pirátů Petr Springinsfeld. „Markétka nás od roku 2019 zastupuje v Evropském parlamentu a je dvojkou naší kandidátky pro nadcházející evropské volby. Je jednou z našich nejviditelnějších političek a dělá mi radost sledovat jak její práci, tak i výstupy v médiích. Myslím, že má schopnosti a zkušenosti na to, aby stranu vedla i z pozice její předsedkyně,“ sdělil na stranickém fóru.

Pozitivně se o kandidatuře Gregorové vyjádřil také její kolega z europarlamentu Marcel Kolaja. „Markéta je dlouholetá Pirátka, která už roky odvádí dobrou práci v Evropském parlamentu. Členové v ni mají důvěru, což ukázali v září, když ji v primárních volbách umístili na druhé místo kandidátky. Má právo na to nabídnout svou vizi pro další rozvoj strany a je na členské základně, zda je tato vize osloví. Jsem rád, že máme tolik lidí, kteří chtějí straně věnovat svůj čas a energii, a že si díky tomu můžeme v našich vnitrostranických volbách vybírat z více kvalitních kandidátů,“ řekl 1. místopředseda strany pro CNN Prima NEWS.

Jasný nesouhlas naopak vyjádřili někteří Piráti z Plzně. „Za mě jasné proti. Kandidátka na předsedkyni jaké strany? To bude nějaký omyl. Jdi, prosím, ke komunistům, tam si budete rozumět. Vezmi s sebou i Janku (Michailidu), Adélu (Šípovou) a další z vašeho komančského křídla. Bude vám vděčná většina členů Pirátů. Tedy strany, na které parazitujete a kterou stále poškozujete svými názory,“ nebral si servítky plzeňský radní Daniel Kůs.

Proti se vyslovil také zastupitel Plzně Jiří Rezek. „Promiň, za mě opravdu ne. Tvé mediální výstupy o migraci mi opravdu vadí,“ vzkázal Gregorové. Obzvlášť Kůsův příspěvek vyvolal na pirátském fóru poměrně konfrontační diskusi. „Plzeň je fakt komedie, čest výjimkám,“ prohlásila další členka strany Dominika Michailidu – sestra Jany Michailidu, která na předsedkyni strany kandidovala před dvěma lety. Ostře se ohradila i samotná europoslankyně.

V případě vnitrostranických frakcí Gregorová patří do „renesančního“ křídla, které se na rozdíl od Bartošova pragmatičtějšího přístupu vyznačuje více idealistickými a levicovějšími názory. Zástupci této frakce po sněmovních volbách v roce 2021 zastávali odmítavý postoj, pokud šlo o účast Pirátů ve vládě.

Gregorová na vnitrostranickou kritiku na fóru reagovala následovně: „Jsem stále pro mnohé kontroverzní postavou? Ano. Netěší mě to. Až do vstupu do politiky jsem se domnívala, že jsem spíše stmelující člověk. Vnímám ale svět kolem sebe realisticky a vím, že neztělesňuji neutralitu. Mám své názory či postoje a nebojím se je použít.“

Zasedání celostátního fóra Pirátů by se mělo uskutečnit 13. ledna v Brně. Kromě nového předsedy si členové vládní strany zvolí i nejužší vedení včetně čtyř místopředsedů.

VIDEO: Debata europoslanců z 22. listopadu 2023

Tagy: