Kupujete francouzská děla a na naše lidi nemáte peníze, sepsul Okamura Vondráčka

Tomio Okamura, Radek Vondráček a Terezie Tománková

PARTIE Terezie Tománkové 8.11.2020

Vládní koalice se kvůli neshodě na daňových sazbách nerozpadne. Návrh Andreje Babiše (ANO) na 15 a 23 procent je pro občany výhodnější než varianta Jana Hamáčka (ČSSD). „Domácnostem zůstane 51 miliard, což pomůže nastartovat ekonomiku,“ řekl Radek Vondráček (ANO), předseda Poslanecké sněmovny v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS. Podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury by ale vláda měla snížit daně razantněji.

Předseda Poslanecké sněmovny a předseda hnutí SPD si na začátek diskuse o státním rozpočtu na příští rok vyměnili několik ostrých vět. Tomio Okamura obvinil vládu, že v návrhu rozpočtu nemyslí na české občany a namísto toho chce utratit desítky miliard za nákup vojenské techniky. „Že se bude dávat 52 miliard na nákup německých vojenských vozidel a francouzských děl, nikdo z ekonomů nedoporučuje. Pro naše lidi pak nejsou peníze,“ řekl šéf SPD. Podle něho česká vláda jen sype peníze zemím, jejichž ekonomická úroveň je daleko vyšší než česká.

Radek Vondráček výtku odmítl s tím, že česká armáda musí být obranyschopná a s nákupem bojových vozidel a dalších zbraní jsou spojeny offsetové programy, které do České republiky přivedou zahraniční investice. S tím se ale Okamura nespokojil. „Vláda pošle vojáky do Mali a Afghánistánu za 680 milionů korun ve jménu francouzských zájmů,“ řekl. Francie a Kanada podle něho své vojáky z Afghánistánu stahuje. „Zrovna v Africe vzniká migrace, proti které vaše hnutí vystupuje,“ opáčil Vondráček. Mise v Mali nebo v Afghánistánu je podle něho dlouhodobá politika České republiky.

Přes 50 miliard lidem

Diskuse se dále točila kolem návrhu sazeb daní z příjmů pro příští rok. Andrej Babiš navrhuje sazby 15 a 23 %, předseda ČSSD Jan Hamáček 19 a 23 %. Ekonomové pak přišli s nápadem na zvýšení daňových slev. „Návrh poslance Babiše je výhodnější hlavně pro nízkopříjmové kategorie. Do domácností půjde 51 miliard a pomůže to nastartovat ekonomiku,“ odmítl nápad na valorizaci slev na dani Radek Vondráček. Diskuse o sazbách s ČSSD se prý ještě povede, ale na soudržnost koalice to prý nebude mít vliv.

„My jsme návrh na zvýšení slev na poplatníka už podali, protože se nezvyšovala dvanáct let. Chceme ji zvýšit o padesát procent,“ řekl Tomio Okamura. Jen zrušení superhrubé mzdy ale podle něho nestačí. Šéf hnutí SPD by chtěl jednotnou 15% sazbu daně. „Je třeba nechat všem lidem více peněz v peněženkách, aby je utratili za spotřebu a rozhýbali ekonomiku,“ řekl Okamura. Pokud jejich návrh neprojde, bude hlasovat pro návrh ANO na 15 a 23 %. Podle Okamury je ale nutné říci, kde na výpadky daňových příjmů vzít. „Je třeba udělat inventuru státního rozpočtu,“ dodal.

Zeman rozpočet podpoří

Hnutí SPD ale nejspíše vládní návrh státního rozpočtu nepodpoří, protože ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prý není ochotna přistoupit na podmínky, za nichž by Okamurovi poslanci pro rozpočet zvedli ruku. „Je třeba seškrtat nepotřebné výdaje, jako jsou peníze pro politické neziskovky. To ale ministryně financí odmítla,“ řekl Tomio Okamura.

Radek Vondráček naopak považuje návrh státního rozpočtu se schodkem 320 miliard korun za kvalitní. „Je investiční a věřím, že prezident republiky jej ve sněmovně podpoří,“ řekl Vondráček. Připomněl tak, že Miloš Zeman se chystá zúčastnit projednávání státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou 11. listopadu, kde má v plánu rozpočet hájit.

Rozhovor Terezie Tománkové s Tomio Okamurou a Radkem Vondráčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
peníze ekonomika daně Andrej Babiš Česká republika státní rozpočet ČSSD Tomio Okamura Partie Terezie Tománkové Radek Vondráček ANO 2011 Ministerstvo financí vláda daň Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR