Bartoš: Má rezignace kvůli digitalizaci by nic neřešila. Připustil chyby ve stavebním systému

Ivan Bartoš (Piráti) v Partii Terezie Tománkové

Ministr Bartoš hájí digitalizaci stavebního řízení

Pokud bych rezignoval na ministerský post, nic by to neřešilo, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf resortu pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ohledně výzev k jeho odstoupení kvůli kritice digitalizace stavebního řízení. Podle něj se jeho úřad věnuje problému, který osm let nikdo nechtěl řešit. Přesto ministr připustil, že systém obsahuje body, které v něm nikdy neměly být.

Digitalizace systému stavebního řízení jde podle Bartoše na některých úřadech rychleji, zatímco na jiných celý proces brzdí objektivní potíže způsobené řadou faktorů. Ministerstvo se prý proto snaží dostat do softwaru více funkcí.

ČTĚTE TAKÉ: Správná myšlenka, realizace se ale nedaří, řekl o digitalizaci Dufek. Vznikl paskvil, míní Hrnčíř

„V této otázce jdeme cestou agilního vývoje, každý týden rozšiřujeme rozhraní o další funkce. Systém v době spuštění splnil všechny zákonné povinnosti,“ hájí se Bartoš. Zdůraznil, že dochází k propojení až 1 400 organizací v celém Česku a koordinaci tisíců stavebníků a úředníků.

Na hlavu ministra se snáší kritika z mnoha stran. Experti dokonce varují, že pokud se povolování staveb zpozdí tak, že se letošní projekty začnou odkládat až na jaro příštího roku, může se to odrazit na ceně nových bytů. Politolog Jan Kubáček připustil, že problémy s projektem digitalizace mohou znamenat obrovský reputační problém pro Piráty. „Je to také na zvážení osobní rezignace Bartoše,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tyto scénáře však pirátský šéf resortu odmítá. „Nevím, co by můj odchod z ministerského křesla řešil. Mám úkol, a jsem tudíž zodpovědný za to, abychom digitalizaci dotáhli do konce,“ zdůraznil.

Pronesl také, že se k podobnému kroku nikdo osm let neměl. „Všichni měli jen plná ústa kritiky. Moje předchůdkyně Klára Dostálová (ANO) vypsala výběrová řízení za dvě miliardy korun na konci minulého volebního období. Naše vláda schválila nový stavební zákon, pro nějž hlasovala opozice včetně SPD,“ podotkl Bartoš.

Současně připustil, že v novém systému jsou funkce, které nikdy neměly být jeho součástí. „Mám na mysli třeba napojení na místní spisové služby. Nový stavební zákon by měl ale každý rok ušetřit Česku zhruba osm miliard korun,“ řekl ministr ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Hovořit měsíc po zavedení systému o tom, že je trh zašpuntován nebo že dochází ke ztrátám? Zajímalo by mě, z jakých dat kritici vycházejí,“ dodal předseda Pirátů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Problémy Pirátů? Krize identity, jejich výkon ve vládě je tragický, hodnotí komentátoři

Tagy: