Kyjev probudily sirény a silné výbuchy. Zničili jsme tanky z Evropy, tvrdí Moskva

Ukrajinský tank v Kyjevě, 2. dubna

Válka na Ukrajině trvá už 100 dní

V Kyjevě se v neděli ráno ozvalo několik výbuchů. Moskva tvrdí, že svými raketami zničila tanky a další obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu východoevropskými zeměmi. Šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin potvrdil, že čtyři rakety zasáhly ráno opravnu vagónů v metropoli. Odmítl ale, že by se tam nacházely tanky. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička při explozích nikdo nezemřel, ale jeden člověk utrpěl zranění a musel být převezen do nemocnice. Svědci viděli nad městem po explozích stoupat dým.

Ukrajinská armáda později upřesnila, že Kyjev zasáhly střely, které byly vypáleny z ruských strategických bombardérů Tu-95 v oblasti Kaspického moře. Před explozemi byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Serhij Leščenko uvedl, že terčem útoků byla železniční síť v ukrajinské metropoli.

„Několik explozí v kyjevských čtvrtích Darnycja a Dniprovskyj,“ napsal Kličko na Telegramu. „Na místě zasahují záchranáři,“ dodal.

Moskva poté uvedla, že ruské útoky zničily na předměstí Kyjeva tanky a další obrněná vozidla, která Ukrajině poskytly východoevropské země. Tanky sovětské výroby T-72 poslalo na Ukrajinu podle dostupných informací Česko. Jak nedávno uvedl polský rozhlas, více než 200 tanků stejného typu dodalo Kyjevu i Polsko.

Podle šéfa ukrajinských železnic Oleksandra Kamyšina Rusové zasáhli opravnu železničních vagónů, která se nachází ve čtvrti Darnycja. „Útoky na železniční síť se odehrávají každý den, všechno rychle opravíme a jedeme dál,“ komentoval to Kamyšin. Informaci, že se v budově nacházely tanky a další vojenské vybavení, označil za naprostý nesmysl. Novinářům vzkázal, aby se na místo přišli podívat osobně.

Šlo nejspíš o raketu

Podle ukrajinské společnosti Energoatom přeletěla v neděli ráno jedna z ruských raket nebezpečně nízko nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. „Byla to nejspíš ta raketa, která byla vypálena ve směru na Kyjev,“ uvedl Energoatom na Telegramu. Podle agentury Reuters tyto zprávy nebylo možné nezávisle ověřit.

Mychajlo Podoljak, další z poradců šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, v souvislosti s nedělními útoky vyzval Západ, aby na Rusko uvalil další sankce a zároveň pomohl Ukrajině tím, že jí dodá další zbraně. „Kreml se uchyluje k novým zákeřným útokům. Dnešní raketové útoky v Kyjevě měly jediný cíl: zabít co nejvíce lidí,“ uvedl Podoljak.

Ruské útoky na ukrajinské cíle i nadále pokračují, v posledních týdnech ale vládl v Kyjevě relativní klid a ruské síly zaměřily svou pozornost zejména na ofenzivu na východě a jihu Ukrajiny.

Četnost útoků na ukrajinské hlavní město se snížila poté, co se ruská vojska stáhla z Kyjevské oblasti. Raketový útok ruské jednotky podnikly například na konci dubna, kdy byl v Kyjevě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres.

Tagy: