Kyjevem znovu otřásají exploze. Rusové metropoli ostřelovali z moře, tvrdí Ukrajinci

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.3.)

Válka na Ukrajině (26.6.2022 8:00)

Exploze znovu otřásají i Kyjevem. V Ševčenkivské čtvrti se v neděli ráno ozvalo několik výbuchů, uvedl starosta ukrajinské metropole Vitalij Kličko, podle něhož bylo zraněno pět lidí. Zřejmě šlo o ruské rakety vyslané z Kaspického moře. Na místě jsou záchranáři. Měla být zasažena i devítipatrová obytná budova.

Exploze se ozvaly po šesté hodině ranní místního času v Ševčenkivské čtvrti v centru města, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Vitalije Klička. Svědkové z místa tvrdí, že šlo o ostřelování raketami.

Na místě zasahují téměř dvě desítky záchranných jednotek, uvedla ukrajinská záchranná služba. Podle ní byla zasažena devítipatrová budova, v níž bylo částečně zničeno několik horních pater. Kličko na sociální síti Telegram uvedl, že více informací sdělí později. „Obyvatelé jsou zachraňováni a evakuováni ze dvou budov,“ dodal.

Agentura AFP s odkazem na své novináře napsala, že se kolem 06:30 místního času (05:30 SELČ) ozvaly čtyři exploze. Zasažen podle ní byl obytný komplex nedaleko centra, což způsobilo požár. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka raketa zasáhla v Kyjevě také školku.

Ukrajinské hlavní město nebylo bombardováno už několik týdnů. Letecký poplach byl v noci vyhlášen na řadě dalších míst Ukrajiny, zejména na východě. Rusové v noci ostřelovali i Charkov, podle agentury Ukrinform rakety zasáhly průmyslovou čtvrť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním videoprojevu slíbil svým krajanům, že Ukrajina získá zpět všechna města okupovaná Ruskem. Výslovně zmínil Severodoněck, který v sobotu čtyři měsíce po začátku ruské invaze zcela ovládly ruské jednotky, i Cherson či Mariupol.

Jen za sobotu Rusko podle Zelenského ostřelovalo území Ukrajiny celkem 45 raketami, což si vyžádalo několik civilních obětí.

Podle ukrajinské armády Rusko ostřelovalo Kyjev z Kaspického moře s vysoce přesnými řízenými střelami Ch-101, informovala agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata. Podle něj Moskva použila nejpřesnější a nejdražší střely, jaké má ve výzbroji, které mají dosah až 5500 kilometrů.

Tagy: