Lavrov: Jaderná válka je jen v hlavách západních politiků. Provokace nás nerozhodí

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov o válce na Ukrajině 3.3.2022

Rusko nedovolí, aby provokace přinutily zemi ztratit rovnováhu, sdělil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj jsou obavy z jaderné války pouze v hlavách západních politiků. Na další otázky mezinárodních novinářů odpovídal vyhýbavě a zpochybnil, že by v ukrajinském Charkově byla ruská vojska.

„Je to v hlavách západních politiků, oni pořád myslí na jadernou válku, a ne v hlavách ruských politiků,“ sdělil na setkání pro mezinárodní novináře ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko totiž vlastní arsenál jaderných zbraní a poté, co země v čele s Vladimirem Putinem začala s invazí na Ukrajinu, jsou západní země v pohotovosti.

„Chci vás ubezpečit, že nedovolíme, aby nás nějaké provokace přinutily ztratit rovnováhu. Pokud se ale proti nám povede reálná válka, tak o tom musí přemýšlet ti, kdo o tom hovoří,“ pokračoval Lavrov, který vede 18 let ruskou diplomacii.

Civilisté jako živý štít

Na otázku novináře, který se ptal na bombardování Ukrajiny, odpověděl vyhýbavě: „Nemůžu komentovat výmysly, těch je obrovské množství,“ odpověděl.

„Pokud jste si všimli Spojené státy, a především Evropa, se snaží všemožně zavřít média a zdroje informací z Ruska, aby mohly po svém informovat o tom, co se děje na Ukrajině, jak postupuje speciální vojenská operace a jak se ukrajinské neonacistické prapory chovají k civilistům,“ pokračoval Lavrov.

„Ukrajinci loupí v obcích a na odchodu si s sebou berou všechno, auta i techniku. A chovají se jako naprostí zlodějové. Máme informaci, jaké se chystají provokace v Mariupolu a dalších městech, kde využívají civilní obyvatelstvo jako živý štít,“ hájil Rusko Lavrov. Informace o tom, že by se civilisté používali jako štít, však nebyly potvrzeny.

Ukrajince nařknul, že nenechaji cizince opustit zemi. „Zeptejte se, jak to vypadá s Araby a Indy, kteří se snaží odjet z Ukrajiny... Nepouští je. Prezident Indie mluvil s ruským prezidentem, protože měl obavy a věděl, že jeden indický student zahynul v Charkově, tam ale ruská vojska nejsou,“ dodal.

Podle dřívějších zpráv ovšem v  Charkově dopadly dvě rakety na úřední budovu a zasažen byl také pravoslavný chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice. Při ruském ostřelování Charkova podle místních úřadů zemřelo nejméně 21 lidí. „Vím, že máte rádi slovo zabiják a na straně Ukrajiny skutečně útočí zabijáci,“ dodal Lavrov.

Tagy: