Rusko nedokáže splácet dluhy, tvrdí ratingové agentury. Hodnocení snížily o šest stupňů

Kurs rublu vůči dolaru a euru

Rusko ve finančních potížích

Ratingové agentury Fitch a Moody's dramaticky snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska, a to o šest stupňů. Ruský rating se dostal do takzvaného spekulativního pásma s negativním výhledem. Fakticky to znamená potvrzení, že Rusko není vhodný subjekt pro poskytování úvěrů, jelikož nelze věřit tomu, že svým závazkům dostojí.

Agentura Fitch snížila rating Ruska na stupeň B – vysoce spekulativní z dosavadního BB. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že se dále může zhoršit. Další ratingová agentura Moody's snížila známku na B3, což rovněž představuje vysoce spekulativní pásmo. Původní hodnocení Ruska bylo na úrovni Baa3.

Fitch upozornila, že k takto rozsáhlému snížení ratingu u státního subjektu přistoupila naposledy v roce 1997, a to v případě Jižní Koreje. V té době byla jihokorejská ekonomika zmítána rozsáhlou finanční krizí, která se rozšířila i do dalších zemí jihovýchodní Asie.

„Přísnost mezinárodních sankcí v odpovědi na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu zvýšila rizika makrofinanční stability, představuje obrovský šok pro úvěrové základy Ruska a může podkopat jeho ochotu obsluhovat státní dluh,“ uvedla agentura Fitch ve zprávě.

Dopad zmrazení rezerv

Upozornila také, že sankce USA a Evropské unie zakazují jakékoliv transakce s ruskou centrální bankou, což bude mít mnohem větší dopad na úvěrové základy Ruska než jakékoliv předchozí sankce. A způsobí, že země nebude moci použít velkou část svých devizových rezerv pro intervence na devizovém trhu.

Podle agentury Moody's rozsah a přísnost sankcí překonaly její původní očekávání a budou mít významné úvěrové dopady.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Pokud se rating nachází ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři, například penzijní fondy.

Rusko už zbankrotovalo

Podle některých ekonomů se ale Rusko už de facto ocitlo ve státním bankrotu. V úterý totiž ruská centrální banka zakázala vyplácet úroky z vládních dluhopisů cizincům. Upozornila na to agentura Bloomberg. „Emitenti mají právo rozhodnout o výplatě dividend a úroků z dluhopisů a převést je do svých účetních systémů. Nicméně samotná platba nebude provedena na účet zahraničních klientů. Totéž platí pro vládní dluhopisy,“ odpověděla podle agentury Bloomberg ruská centrální banka na položené otázky.

„Velmi pravděpodobně to bude znamenat technický default. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat,“ sdělil agentuře Bloomberg Nick Eisinger, šéf oddělení správy aktiv londýnské investiční společnosti Vanguard. Termín „default“ se v ekonomické branži používá jako označení pro vyhlášení platební neschopnosti, respektive pozbytí schopnosti splácet své závazky. A nejčastěji se užívá právě v souvislosti s pozbytím schopnosti splácet vládní dluh.

Povinný převod na rubly

„Z pohledu věřitelů ruský stát zbankrotoval. Dnes zakázal splácet úroky ze svého dluhu cizincům. To je ve finančním světě velmi citlivé téma s dlouhým stínem do budoucna,“ napsal na Twitter Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland. Podle něho ruský vládní dluh dosahuje 2000 dolarů na obyvatele. „Devizy docházejí,“ dodal.

Ruská centrální banka zákazem výplat úroků z dluhu cizincům bojuje proti oslabování rublu. Snaží se tak omezovat poptávku po zahraničních měnách. Pokud by tak nečinila, vedlo by to k dalšímu poklesu kurzu rublu vůči dolaru nebo euru. Ruské úřady rovněž přikázaly domácím firmám, které mají příjmy ze zahraničí, aby 80 procent z nich převedly do rublů. Také toto opatření má zabránit dalšímu pádu ruské měny.

Tagy: