Lékaři chtějí zvýšit poplatek za pohotovost na 500 Kč. Nehorázná šílenost, nechápou lidé

Zlínští lékaři chtějí zvýšit poplatky za urgentní příjem.

Nemocnice chtějí zvýšit poplatek za pohotovost

Pětina pacientů zneužívá pohotovost, tvrdí lékaři z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Mají řešení, o kterém ale někteří mluví jako o nehorázné šílenosti. Zvýšení poplatku za její využití ze současných 90 na 500 korun.

Urgentní příjem má podle lékařů sloužit pouze lidem, kteří potřebují okamžité ošetření. Skutečnost je ale prý jiná. Každý pátý pacient, který přijde na pohotovost ve zlínské nemocnici, tam nepatří.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz HHC je nešťastný, alkohol bychom takhle museli zakázat v řádu dní, říká adiktolog

„Přibývá například těch, kteří nemají praktického lékaře, často se to týká cizinců. Nebo také těch, kteří urgentní příjem vyhledají s banalitou typu vytažení třísky a klíštěte,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Lékaři přiznávají, že v ordinacích vznikají i konflikty. Někteří pacienti totiž prý mají nereálná očekávání. „Nedávno přišel muž v obleku rovnou z práce a oznámil mi, že ho bolí krční páteř a chce infuzi. Tak jsem mu sdělil, že není v supermarketu, ale v nemocnici a že ho nejdřív vyšetřím a léčbu stanovím na základě vyšetření. A co myslíte, že následovalo? Křičel na mě, že si bude stěžovat,“ popsal jeden ze zdravotníků.

Někteří zlínští lékaři si proto myslí, že částečným řešením by mohlo být zvýšení poplatku za pohotovost z 90 na 500 korun. Jejich návrh podporují i jejich kolegové z dalších krajů. „Pokud to člověk srovná se současnými cenami, jako například je cena za jedno pivo, nebo cena za návštěvu kadeřníka, tak 500 korun za návštěvu urgentního příjmu mi přijde plně přijatelná,“ uvedl ředitel Krajské nemocnice Liberec Tomáš Roubíček.

Maříková: Je to šílenost

To ale mezi lidmi vyvolalo vlnu nesouhlasu. „Dala bych maximálně 200. Na urgentním příjmu jsem byla nedávno a čekala jsem tam hodinu a půl. Málem jsem tam zkolabovala a nikdo si mě nevšímal,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z oslovených.

Proti jsou také někteří politici. „Dát 500 korun mi přijde jako nehorázná šílenost. Současná výše poplatku je dostačující,“ uvedla poslankyně SPD Karla Maříková.

Do bouřlivé diskuse se v neděli odpoledne proto vložil i zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). „V našich nemocnicích Zlínského kraje nepřipravujeme navýšení poplatků za využití urgentních příjmů,“ uvedl.

O případném navýšení poplatku za pohotovost totiž může rozhodnout pouze zákon s celostátní působností. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob potvrdil, že o tom resort v současné době neuvažuje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékařka utrhla chlapci při porodu hlavičku. Zdrcení rodiče žalují personál, ten se však brání

Tagy:
nemocnice lékař pacient Zlínský kraj Karla Maříková ANO 2011 poplatek Radim Holiš Krajská nemocnice Liberec Svoboda a přímá demokracie Ondřej Jakob Ministerstvo zdravotnictví České republiky Krajská nemocnice T. Bati Tomáš Roubíček