Lennonova píseň Imagine znovu zazněla veřejně. Na podporu Ukrajiny ji zazpíval jeho syn

Julian Lennon porušil slib, že nikdy nebude na veřejnosti zpívat nejikoničtější píseň svého otce Johna „Imagine“. V sobotu syn zpěváka legendární skupiny The Beatles vystoupil na benefiční akci na podporu Ukrajiny a představil coververzi písně.

„Dnes jsem vůbec poprvé veřejně vystoupil s tátovou písničkou ‚Imagine‘,“ napsal na YouTube devětapadesátiletý Lennon. „Píseň odráží světlo na konci tunelu, ve které všichni doufáme,“ dodal. Zpěvák a skladatel představil coververzi písně jako součást kampaně Stand Up For Ukraine, globální sbírky, která se vysílala z polské Varšavy, uvádí web nypost.com.

„Vždycky jsem říkal, že Imagine zazpívám, jen pokud bude konec světa,“ napsal Lennon s tím, že válka na Ukrajině je nepředstavitelná tragédie. „Jako člověk a umělec jsem musel reagovat nejlepším způsobem, jakým jsem mohl,“ dodal syn člena kapely The Beatles.

Video ukazuje zpívajícího Lennona obklopeného svíčkami, kterého na kytaru doprovází Nuno Bettencourt. Jejich vystoupení uzavřelo sbírku Evropské unie, ve které se vybralo 10,1 miliardy dolarů (téměř 227 miliard korun) na pomoc uprchlíkům.

Pomáhají i další umělci

Lennon ale není jediným hudebníkem, který přispěl písněmi na pomoc Ukrajině. V pátek o půlnoci vydala skupina Pink Floyd píseň „Hey Hey Rise Up“. Jde o jejich první původní hudbu vydanou po 28 letech.

Kytarista a zpěvák David Gilmour řekl, že ho inspiroval ukrajinský hudebník Andrij Chlyvňuk, který opustil americké turné své skupiny BoomBox, aby bojoval na Ukrajině. Gilmour totiž viděl na Instagramu video, na němž hudebník ve vojenské výstroji zpívá protestní píseň na kyjevském Sofijském náměstí. Získal inspiraci a rozhodl se s tím něco dělat. „Pomyslel jsem si: To je docela kouzelné a možná bych s tím mohl něco udělat,“ řekl Gilmour s tím, že je to opravdu těžká a frustrující věc, když vidí mimořádně šílený, nespravedlivý útok velké mocnosti na nezávislý, mírumilovný, demokratický národ.

Tagy: