
Golfový vrchol léta: České i zahraniční hvězdy se setkají na prestižním turnaji v Berouně
Lentilky, piškoty a nyní Apetito. Kam zmizely známé a tradiční české značky? Zdroj: ČTK, CNN Prima NEWS / ČTK / Profimedia.cz
Spotřebitelé si v obchodech musejí již dlouho zvykat na to, že se výroba tradičních tuzemských značek přesouvá na jiná místa – někdy dokonce do zahraničí. Aktuálně jde o přesun značky Apetito z Hodonínských mlékáren do německého Hamburku. Milovníci znojemských okurek se už z etikety dozvídají, že jsou vyrobeny taktéž v Německu a samotné okurky občas pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Změna místa výroby potkala v minulosti například Sedlčanský hermelín, Lentilky nebo kávu Jihlavanka.
Zákazníky mohla v tomto týdnu překvapit zpráva, že francouzská společnost Savencia uzavře do konce února 2026 mlékárnu v Hodoníně. Vyrábí se tam tradiční tavené sýry pod značkou Apetito. Jejich výroba ale neskončí úplně. Sýry se totiž budou dál vyrábět v Německu. Důvodem je pokles poptávky po tavených sýrech s tím, že produkce už není dál ekonomicky udržitelná. Spolu s Apetitem zůstanou zachovány i značky Bambino nebo Lunex.
ČTĚTE TAKÉ: Maxík dostal nejdražší lék na světě. Teď dokončil první třídu a pochlubil se vysvědčením
Tavené sýry Apetito se vyrábějí už od sedmdesátých let minulého století. Tehdy je produkovaly Želetavské sýrárny a v roce 1974 se výroba spustila i v Hodoníně. Obě společnosti se po sametové revoluci dostaly do sporu. Hodonínská mlékárna si totiž nechala zaregistrovat ochrannou známkou Apetito. Želetavská sýrárna poté vyráběla Apetitto a později musela své produkty přejmenovat na Smetanito.
Společnost Orkla, která kromě Znojmie vlastní značky Vitana, Hamé, Otma či Májka, ohlásila skončení provozu do konce roku 2023. Spotřebitelé si ovšem už předtím mohli všimnout, že se tradiční nakládané okurky v nálevu vyrábějí v Turecku. Důvodem jsou tamní lacinější okurky, které se pak doplňují tradičním nálevem s cukrem. Ze současného balení se mohou zákazníci dozvědět, že nakládané okurky jsou vyráběny v Německu a samotné okurky pocházejí ze zemí Evropské unie i mimo ni.
Lidé mají často tradiční znojemské okurky spojené právě se značkou Znojmia, která se pyšní několikasetletou tradicí. Tradiční recepturou ze Znojma se ale chlubí jiný výrobce nakládaných okurek. Tím je společnost PT servis konzervárna, která má registrovanou známku Znojemská okurka. „Majitel společnosti odkoupil v roce 2015 značku Tradiční klasická Znojemská okurka od původního majitele Družstva Znojemská okurka se sídlem ve Znojmě, a to včetně receptury a nálevu,“ uvádí společnost na svých stránkách.
Při koupi této značky však mohou být spotřebitelé zmatení. Na sklenici je totiž velkými písmeny napsáno „Znojemská okurka“ a ve spodní části se nachází: „Vyrobeno v Táboře – podle klasické receptury“.
Pokud by některý z milovníků sýrů zavítal do Sedlčan a hledal tamní známou pochutinu, odcházel by zklamán. Závod, který vlastní rovněž francouzská společnost Savencia, výrobu známých hermelínů totiž před necelými pěti lety přesunul ze Sedlčan na Příbramsku do závodu v Hesově u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. I když se tedy hermelíny vyrábějí jinde, stále je zákazníci hledají pod názvem původního místa.
Společnost vyrábí také další značku plísňových sýrů pod názvem Král sýrů, která se produkovala v Hesově. Kromě toho na trh dodává i značky Pribina nebo Liptov.
Výroba oblíbených dětských cukrovinek se rovnou přesunula ze závodu v České republice do zahraničí. Od roku 2021 se totiž vyrábějí v německém Hamburku. Spolu s přesunem se snížil podíl cukru a přibylo více čokolády, mléka a lepku.
Původní závod se nacházel v Holešově a od roku 1907 vyráběla Lentilky společnost Sfinx. Od roku 1992 patří tyto dětské pochutiny pod mezinárodní značku Nestlé, která výrobu sjednotila s další podobnou značkou Smarties. Kromě toho chtěla firma snížit náklady na provoz druhého závodu.
Velký rozruch vyvolal před lety konec tradičních piškotů Opavia. Lidé dokonce na sociálních sítích vyzývali k bojkotu výrobků celé společnosti. Naštvání vyvolal přesun závodu do Polska a změna v kvalitě piškotů. Nadnárodní společnost Mondelēz totiž kromě přesunu sáhla i do změny tvaru, chuti a konzistence. Oblíbená pochoutka se však stále jmenuje Tradiční piškoty Opavia.
I když se podle názvu může zdát, že káva vzniká v Jihlavě, je tomu úplně jinak. Výrobnu nenajdete nikde v České republice, ale v zahraničí. Společnost Tchibo ji totiž přesunula do Vídně a následně do polského Marki a německého Hamburku.
Již dříve se stěhovaly jiné závody. Například mražená zelenina z Mochova se dnes vyrábí v Rakousku. Produkci v Nelahozevsi ukončil i koncern Unilever, a výrobky Perla, Flora, Rama nebo Hera se tak dovážejí z evropských závodů. Z Polska se dováží také některé čokolády Orion.
Tradiční Olomoucké tvarůžky sice výrobu nikam nepřesunuly. Přesto se jejich podnik v Olomouci nenachází. Výrobnu mají v Lošticích na Hané a také ve Velké Bystřici.
Tvarůžky jsou typickou pochutinou hanáckého venkova. Skutečně známými se však staly až na olomouckých trzích, kvůli kterým se tvarůžky jmenují podle největšího města na Hané.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vedra ohrožují miminka na životech, varuje lékařka. Jak nejmenší děti nejlépe chránit?