Letadlo rozprašuje koronavirus nad Brnem, sdílel poslanec Volný dezinformaci

Z Aeronetu, který ministerstvo vnitra řadí k dezinformačním webům, se na sociální sítě rozšířila spekulace o tom, že letadlo DHL registrované v Británii, které ve čtvrtek kroužilo nad Brnem, mohlo v Česku šířit nakažlivější takzvanou britskou mutaci koronaviru. Informace sdílel i nezařazený poslanec Lubomír Volný. Přepravní společnost DHL Express ČR i brněnské letiště to označily za dezinformaci, DHL zvažuje právní kroky.

Podle DHL i brněnského letiště nemohl letoun přistát kvůli mlze a sníženému výhledu a při kroužení vyčkával na zlepšení podmínek. „Jelikož ke zlepšení počasí nedošlo, standardním způsobem se letadlo vrátilo do Lipska,“ uvedlo brněnské letiště na Facebooku. Zprávy označilo za dezinformace.

„Společnost DHL Express Česká republika se důrazně vymezuje proti zavádějícím a konspiračním informacím, které byly zveřejněny na webových stránkách serveru Aeronet dne 4. března 2021 a dále sdíleny na sociálních sítích,“ uvedla na svém webu přepravní firma. Náklad do Brna se podle ní podařilo doručit ve čtvrtek večer. „Společnost DHL Express zvažuje podniknutí právních kroků souvisejících se šířením těchto zavádějících informací. Jejich případnou podobu a rozsah nyní řešíme,“ doplnila firma.

Poslanec Volný informaci sdílel na svém facebookovém profilu, v současnosti už je příspěvek nedostupný. „Nemanipulujte mým příspěvkem. Je tam jasně napsáno, že prosím o informace,“ uvedl pro web iDNES.cz na dotaz, proč spojuje letovou dráhu společnosti DHL s koronavirem a biologickou zbraní. V příspěvku opravdu klade otázku, zda někdo může informaci Aeronetu potvrdit, nebo vyvrátit, zároveň však podotýká, že „v Brně je největší nárůst nakažených lidí s ‚britskou mutací‘ a nikdo neví, odkud to spadlo a kde se to vzalo“.

V pátek večer reagoval Volný na celou situaci na Twitteru slovy: „Víte, já hodnotím podle reálného průběhu a dopadu. Já se na něco ZEPTAL, POPROSIL jsem o informace a byl jsem 1. cenzurován a 2. se se mnou bude soudit DHL? To jako fakt? Globální firma se bude soudit s někým v 10ti mil. zemi kvůli článku s min. dosahem? PROČ? Co asi tak vysoudí?“

Volný, původně zvolený za SPD, se nedávno dostal do hledáčku policie kvůli jinému příspěvku na svém facebookovém profilu. Stálo v něm, že se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu, což je experimentální lék proti nemoci COVID-19. Součástí spiknutí měla být podle Volného příspěvku vražda několika pacientů. Podle policie se Volný mohl dopustit trestného činu šíření poplašné zprávy.

Tagy: