Výčepní roku je z Ostravy: Pomohli jsme mu s tréninkem, smějí se štamgasti


Máloco spojuje lidi v Česku tak, jako posezení v hospodě u piva. Ne nadarmo se zde pivní kultura dostala na seznam tradiční lidové kultury. Ovšem důležité také je, kdo a jak chmelový mok čepuje – a vůbec nejlépe tak letos činí hostinský z Ostravy.

Výčepní, to není jen řemeslník, který točí jedno pivo za druhým. Je to i psycholog a hostitel v jednom, který ví, kdy prohodit vtip a kdy naopak mlčet, aby se host cítil dobře. Nejdůležitější ale je, aby uměl skvěle načepovat pivo. Třeba jako Štěpán Velký z Ostravy.

ČTĚTE TAKÉ: Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti

„Na soutěži jsme čepovali tři druhy – šnyt, hladinku a mlíko. Šnyt je malé pivo ve velkém krýglu, hladinka je klasické pivo, co znáte, a mlíko je čistě napuštěná, nezoxidovaná pěna,“ popsal pro CNN Prima NEWS vítěz soutěže výčepních.

Štamgasti, kteří pravidelně hasí žízeň v jeho domovské hospodě s příznačným názvem Hasičárna, se výsledkům soutěže o nejlepšího výčepního nediví. Sami prý přispěli k tomu, aby měl natrénováno. „Loni byl druhý, tak jsme museli začít pít víc. No a letos vyhrál,“ popsal jeden ze štamgastů.

Během toho, co Štěpán Velký roznáší pivo, toho i hodně vyslechne – o politice, o tom, jak hrál Baník, a bývá i svědkem vzniku přátelství na celý život. Nejen dobře načepované pivo, ale i vztah se štamgasty je prý důležitý. A právě i v lidech, kteří tam pracují, spočívá prý kouzlo české hospody.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nebezpečné mikroplasty jsou všude kolem nás. Do těla se nám dostávají i kvůli časté chybě