Útoky žraloků? Zvykejme si. Moře patří jim a my tam chodíme na návštěvu, říká odborník

Steve Lichtag, prezident filmového festivalu Voda, moře, oceány

Expert o podmořském světě, útocích žraloků i festivalu

Moře patří predátorům a my do něj chodíme jen na návštěvu, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS podmořský dokumentarista Steve Lichtag. Plavání nedoporučuje ve večerních hodinách, kdy se žraloci vydávají na lov.

Velkým problémem oceánů je oteplování a s tím spojený úhyn ryb. Například žraloci se přibližují blíž a blíž k pevnině a hledají potravu v mělčích vodách. A na jejich přítomnost bychom si tak podle odborníka měli zvykat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překvapivé zjištění vědců: Šílené chování u žraloků může vyvolat kokain zahozený v moři

„Svým dcerám říkám, aby už večer nechodily do moře. Protože v moři jsme jen na návštěvě a patří predátorům, kteří míří v podvečer lovit,“ uvedl Steve Lichtag a dodal, že je rozhodně třeba být opatrnější než dříve.

Od 11. do 17. září budou České Budějovice a Hluboká nad Vltavou hostit již 20. jubilejní ročník filmového festivalu Voda, moře, oceány. Kromě promítání 40 soutěžních snímků od českých a zahraničních filmařů nabídne i besedy s předními tvůrci a cestovateli, různé výstavy a také workshopy.

Podtitulem letošního festivalu je Voda a civilizace, neboť mezi lidmi a vodou nepanuje zcela ideální symbióza a podle ředitele festivalu Lichtaga je na to třeba upozorňovat.

Lichtag rovněž vyjádřil naději, že akce bude úspěšná jako v předešlých ročnících: „Loni jsme měli 20 tisíc diváků a stále to číslo narůstá. Je to obrovská oslava vod a moří. Jsou tam odborné panely, kde odborníci vysvětlují, jak s tím největším pokladem – vodou – máme zacházet.“ Naše planeta totiž stále bojuje se znečisťováním oceánů. Na hladině podle odborníka plavou ostrovy odpadků o velikosti půlky Francie.

Dokumentarista věří, že právě edukace a otevírání těchto témat skrze média, jako je film, má moc něco změnit mnohem více než například aktivisté, kteří poutají pozornost spíše na sebe. „Chcete-li na něco upozornit, je třeba být hlasitý, udělat něco výjimečného a extrémního. Ale jestli to plní účel pro životní prostředí nebo vzdělávání, si nejsem jistý,“ sdělil ve vysílání.

SLEDUJTE: O zvyšujícím se počtu žraloků promluvil podmořský dokumentarista Steve Lichtag i v pořadu K věci

Tagy:
podmořský svět Steve Lichtag žraloci filmový festival Voda, moře, oceány