Rok 2023 ve vyhledávači: Ovládla ho válka v Gaze nebo Barbie. Co dál otřáslo internetem?

Izralesko–palestinský konflikt, smrt herce Matthewa Perryho, panenka Barbie nebo zpěvačka Shakira. To lidé po celém světě nejčastěji zadávali do vyhledávače Google v roce 2023, vyplývá z dat, které server Google Trends každoročně zveřejňuje. I letos výsledky přinesly mnohá překvapení – například mezi globálně nejvyhledávanějšími osobnostmi není jediná žena.

Seznamy vycházejí z vyhledávacích dotazů, u kterých byl v letošním roce zaznamenán nejvýraznější nárůst zájmu oproti loňskému roku, upřesnil server.

ČTĚTE TAKÉ: Průlomová AI od Googlu? Gemini ohromil svět, pak se autoři přiznali, že vše bylo trochu jinak

Zprávy
1. Válka Izraele s Hamásem
2. Ztracená ponorka u Titaniku
3. Zemětřesení v Turecku
4. Bouře Hilary
5. Hurikán Idalia

V kategorii zprávy lidé kromě války v Pásmu Gazy nejvíce vyhledávali ponorku, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku, nebo zemětřesení v Turecku a Sýrii, při němž přišlo o život více než 59 tisíc lidí.

Lidé
1. Damar Hamlin
2. Jeremy Renner
3. Andrew Tate
4. Kylian Mbappé
5. Travis Kelce

Žebříček nejvyhledávanějších osobností letos ovládli muži. První místo získal hráč amerického fotbalu Damar Hamlin. Ten na začátku roku prodělal při zápasu srdeční zástavu.

Lidé letos rovněž hojně vyhledávali amerického herce Jeremyho Rennera, který na začátku ledna utrpěl vážné zranění poté, co ho při odklízení sněhu z příjezdové cesty poblíž domu v Nevadě přimáčkl jeho sněžný pluh.

Do žebříčků se dostal i Andrew Tate. Kontroverzní influencer v Rumunsku čelí obvinění ze znásilnění, obchodování s lidmi a vytvoření zločinecké skupiny s cílem sexuálního vykořisťování žen.

Za ním se umístili další dva sportovci – Francouz Kylian Mbappé, který je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů na světě, a hráč amerického fotbalu Travis Kelce. Toho však lidé googlili především kvůli jeho vztahu se zpěvačkou Taylor Swiftovou.

Úmrtí
1. Matthew Perry
2. Tina Turner
3. Sinéad O'Connor
4. Ken Block
5. Jerry Springer

Herec Matthew Perry a zpěvačka Tina Turnerová vedli trendy ve vyhledávání mezi významnými osobnostmi, které letos zemřely. Královna rock'n'rollu zemřela v květnu ve věku 83 let po dlouhé nemoci. Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v komediálním seriálu Přátelé, byl v říjnu nalezen bez známek života ve svém domě v oblasti Los Angeles. Bylo mu 54 let.

Kategorii nejvyhledávanějších filmů zcela ovládl fenomén Barbenheimer – snímky Oppenheimer od Christophera Nolana o vývoji atomové bomby a Barbie od Grety Gerwigové o feministickém probuzení ikonické panenky, které byly uvedeny ve stejný den v červenci. Oba snímky nyní vedou v nominacích na Zlaté glóby.

Hudebnímu vyhledávání dominovala zpěvačka Shakira. Její jméno poprvé v médiích rezonovalo v lednu, kdy vydala píseň o bývalém partnerovi fotbalistovi Gerardu Piquém. Podruhé se v centru pozornosti ocitla, když byla ve Španělsku obviněna z daňových podvodů. Ty nakonec mimosoudně urovnala zaplacením dvou pokut v celkové výši přes 7,7 milionu eur (přes 188 milionů korun).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se v Česku žije nejlépe? Praha je až druhá. Podívejte se, které obce obsadily TOP 20

Tagy: