Blesková zkáza ponorky, posádka Titanic ani nespatřila. Těla se najít nepodaří, míní experti

Ponorka Titan

VIDEO: Jak vypadá zmizelá ponorka mířící k Titaniku? Podívejte se na 3D model

Nešťastná posádka soukromé ponorky Titan cíl své mise – vrak Titaniku – neviděla, tvrdí odborníci pro web týdeníku Focus. Imploze, tedy zborcení plavidla do vlastního objemu, nastala zřejmě hned na začátku ponoru, uvedl expert na podmořský výzkum kapitán Mark Martin s odvoláním na zvukové nahrávky.

„Dostali se maximálně do tří čtvrtin plánovaného sestupu,“ uvedl Martin. Co způsobilo implozi, zatím není jasné. Experti už oznámili, že zřejmě nikdy nebudou schopni dostat ze dna oceánu těla lidí, kteří v ponorce během expedice zahynuli. „Prostředí na mořském dně je neuvěřitelně nemilosrdné a trosky naznačují katastrofickou implozi lodi,“ řekl kontradmirál John Mauger z americké pobřežní stráže. Pátrání přesto bude pokračovat.

ČTĚTE TAKÉ: Experti: Imploze? Smrt přijde za mikrosekundy, posádka ji ani nepostřehne. Tlak je tam obrovský

Na palubě miniponorky byl šéf OceanGate Expeditions, Stockton Rush, britský podnikatel a dobrodruh Hamish Harding, britsko-pákistánský podnikatel Shahzada Dawood a jeho 19letý syn Suleman, stejně jako francouzský expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet.

Otázkou je, proč se ponorka začala hledat tak pozdě, píše Focus. Kontakt s plavidlem se ztratil za necelé dvě hodiny po zahájení mise, americká pobřežní stráž však byla upozorněna až po osmi hodinách. Zdá se ale, že ani rychlejší informování pobřežní stráže a zahájení záchranné mise by posádce ponorky nepomohlo. „Stalo se to velmi rychle a v podstatě nebyla žádná šance na přežití,“ řekl Stefan Williams, profesor námořní robotiky na univerzitě v Sydney.

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan krátce poté, co zahájila svůj sestup k vraku Titaniku. Hluk byl zachycen přibližně ve stejnou dobu, kdy došlo k přerušení kontaktu s ponorkou.

Zvuková „anomálie“ byla zaznamenána v blízkosti místa, kde se ponorka nacházela, když ztratila spojení s mateřskou lodí. Předpokládá se, že implozi zachytilo námořnictvo pomocí tajného sonaru s dlouhým dosahem, který má původ v době studené války. Akustický podmořský detekční systém byl vytvořen v 50. letech minulého století ke sledování sovětských ponorek v hlubinách Atlantiku, napsal server BBC News.

Co implozi Titanu způsobilo, není jasné, podle expertů to ale mohlo být lehké narušení jeho vnějšího pláště. Trosky byly nalezeny ve vzdálenosti přibližně 490 metrů od přídě Titaniku, který od svého ztroskotání v roce 1912 spočívá na mořském dně v hloubce kolem 3 800 metrů.

Zatím se objevilo pět „velkých kusů trosek“, uvedla americká pobřežní stráž. Patří mezi ně část tlakové komory, příďový kužel, přední zvon a zadní zvon. „Další části by se mohly vyzvednout z mořského dna s odpovídajícím vybavením,“ řekl kapitán Mark Martin.

Je potřeba jeřáb s „rukou“ schopnou dosáhnout hloubky 4 000 metrů. Takové vybavení mají lodě zabývající se těžbou zemního plynu a ropy z moře. Záchranné týmy také potřebují jedno nebo dvě dálkově ovládaná vozidla, nazývaná ROV. Ta by měla pomáhat při nabírání částí ponorky do velkých „košů“.

Tagy:
ponorky ponorka Focus Sydney Titanic Titanik Atlantský oceán BBC News Studená válka Titan Hamish Harding ponorka Titan Mark Martin