Lidé padali na louku jako pytle. Byl to šok, vzpomíná hasič na havárii jugoslávského letu

Trosky jugoslávského letadla u Srbské Kamenice.

Vzpomínka na přeživší letušku

Přesně před 50 lety byla Srbská Kamenice na Děčínsku svědkem tragické nehody jugoslávských aerolinek. Letadlo poničila nastražená trhavina v zavazadle, z 28 lidí na palubě přežila pouze jedna letuška. Dodnes se vyšetřovatelům ani amatérským badatelům nepodařilo zjistit, kdo za bombou v zavazadlovém prostoru stál.

Bylo 17 hodin a 1 minuta, krátce po západu slunce. Letadlo Douglas DC-9 aerolinky JAT se pohybovalo ve výšce přes deset kilometrů nad územím tehdejšího Československa. Přední levý zavazadlový prostor náhle rozerval mohutný výbuch – stroj se po chvíli rozlomil a zřítil se na zem.

Na tragédii vzpomíná bývalý velitel dobrovolných hasičů Zdenko Kubík. Ten dle svých slov nejdříve slyšel dvě tlumené rány ve vzduchu. Poté zahlédl, jak na louku padali lidé z oblohy „jako pytle“. „Úplně jsem zešílel, dostal jsem šok. Začal jsem křičet, co se stalo. Že musíme hned zachraňovat,“ zabrouzdal v paměti Kubík.

V ten den mu bylo 25 let. Na místo nehody okamžitě zamířil společně s dalšími hasiči a místními. „Cítil jsem letecký benzín. Křikl jsem na chlapy, aby nekouřili, protože jsme nevěděli, co to udělá. U skály jsme viděli, že letadlo leželo položené ve stráni. Z jedné části trčela naříkající osoba, tak jsme tam rychle přiběhli,“ pokračoval ve vyprávění Kubík.

Letoun na cestě z Kodaně do Záhřebu se zřítil do lesů u Srbské Kamenice. Ačkoliv jeho pád částečně zbrzdily větve stromů a prudký svah, z 28 pasažérů nepřežil téměř nikdo. Obrovské štěstí měla pouze zmíněná naříkající – letuška Vesna Vulovičová. Život jí zachránilo to, že se zaklínila ve zbytku zádi letadla.

Zdenko Kubík a ostatní ji vyprostili, zabalili do kabátu a odvezli do nemocnice. „Aspoň jediného člověka, kterého jsme měli možnost zachránit, jsme zachránili,” poznamenal. Vesna Vulovičová, která se dočkala i zápisu do Guinessovy knihy rekordů za přežití volného pádu z 10kilometrové výšky bez padáku, zemřela v roce 2016 ve svých 66 letech v Bělehradě.

„Je to absolutní zázrak, při stevardce museli stát všichni svatí. Pravděpodobnost něco takového zažít a přežít je snad ještě menší než přežít zásah bleskem. Tam je šance jedna ku dvěma miliónům,“ okomentoval příběh letušky pilot Lukáš Wünsch.

Případ je dodnes zahalen několika otazníky. Ani padesát let od letecké tragédie se nepodařilo zjistit, kdo přesně výbušninu do letadla nastražil.

Tagy: