Lidé vylévají ruskou vodku a přejmenovávají ulice. Je to pošetilost, tvrdí psycholog

Všechno ruské je špatné. I tak by se dal definovat postoj podstatné části společnosti v posledních dnech.

Bez Ruska na věčné časy?

Všechno ruské je špatné. I tak by se dal definovat postoj podstatné části společnosti v posledních dnech. Název mění ulice, hotely, nebo dokonce i zmrzlina. Zatímco iniciátoři tím chtějí jasně vyjádřit svůj postoj, podle odborníků může jít jen o dočasnou pošetilost.

Image Ruska utrpěla po celém světě. V některých barech Spojených států to došlo tak daleko, že barmani vylévají ruskou vodku.

Barvy změnil i pražský obchod s ruskými potravinami, na jehož dveřích visí ukrajinská vlajka a nápis: Zastáncům ruské agrese na Ukrajině vstup zakázán. „Nejdřív mě napadla ta vlajka, pak nápis. Na ten jsem pyšná a nikdy ho nesundám –⁠ Sláva Ukrajině,“ uvedla majitelka Olga Jugasová.

Kabát by měly měnit i ulice v celém Česku. „Například v Karlových Varech by velká část lidí radši než po Moskevské ulici chodila po Kyjevské,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Tomáš Polák.

„Pokud jsme nevyřešili některé věci po roce 1989, tak teď se přímo nabízí. Není to jenom Moskevská, ale i další ulice v Karlových Varech by si zasloužily přinejmenším připomenutí toho, že nejsou nejvhodnější,“ zhodnotil karlovarský zastupitel Jiří Klsák (KOA).

Nové jméno ponese i slavný hotel Moskva ve Zlíně. V Praze zase visí otazník nad ulicí Ruskou. Její název je zatím přelepen ukrajinskými barvami.

Pokud se na ruskou ambasádu ještě někdy vrátí nějací další ruští diplomaté, budou se muset smířit s tím, že je čeká ubytování na adrese Ukrajinských hrdinů, tedy původně Korunovační, zatím se do ukrajinských barev obléká zábradlí naproti ambasádě. „Chceme tím Rusku ukázat, že s takovým jednáním vůbec nesouhlasíme,“ uvedl starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Přejmenování není úplně namístě

Odskákala to dokonce i ruská zmrzlina. V budoucnu bude totiž ukrajinská. „V naší společnosti pracuje spousta ukrajinských kolegů a chceme jim tímto vyjádřit podporu. „Dnes jsme zahájili ve všech našich skladech přelepování, kdy jsme slovo ‚ruská‘ nahradili vlaječkou s nápisem ‚podporujeme Ukrajinu‘ a to bude trvat další dva měsíce, než najedou etikety ‚Ukrajinská zmrzlina‘,“ uvedla mluvčí společnosti Bidfood Alena Štefelová.

„Přijde mi, že takové přejmenování, pokud nejde o Adolf Hitler Strasse, nebo dnešní Vítězné náměstí – za války wermachtplazz, opravdu není úplně namístě,“ zhodnotil jazykovědec Karel Oliva. „Každá taková emoční situace vyvolává spoustu nápadů a spoustu rychlých reakcí, které jsou opravdu spíš škodlivé, než prospěšné. Toto je spíš pošetilost,“ doplnil psycholog Petr Beroušek.

Tagy: