Rozzuřená Moskva. V Kaliningradu vypukla nákupní panika, Litva zakázala převoz zboží z Ruska

Litva zakázala převoz zboží do Ruska. V Kaliningradské oblasti propukla nákupní panika.

V Kaliningradské oblasti vypukla nákupní panika

V Kaliningradské oblasti, která náleží Rusku, vypukla nákupní panika. Lidé se v obchodech perou hlavně o stavební materiál. Důvod? Litva totiž o víkendu zakázala přes své území převoz zboží z Ruska. A to s odvoláním na sankční seznam Evropské unie. Místní gubernátor řekl, že zákaz se týká až 50 procent zboží, které se do oblasti dováží.

Krátké video ukázalo rvačku o cukr a mouku v obchodním domě v Kaliningradu. Panika zachvátila obyvatele oblasti poté, co Litva zakázala dovážet přes své území zboží na základě sankčního seznamu. Jde hlavně o uhlí, kovy, stavební materiály a vyspělé technologie.

„Tento krok považujeme za nejvážnější porušení práva na svobodný tranzit do Kaliningradské oblasti a i z ní. Jestli Litva zákaz nezruší, budeme muset jednat o posílení dopravy zboží po moři,“ uvedl gubernátor oblasti Anton Alichanov. Kaliningradská oblast dostává zboží po železnici přes litevské území, také plyn do Kaliningradu teče přes Litvu.

Kaliningradská oblast je sevřená mezi Litvou a Polskem. Po druhé světové válce se stala součástí Sovětského svazu. Má kolem milionu obyvatel. Hlavně tam ale sídlí velitelství ruské baltské flotily. Tamní přístavy jsou jediné ruské přístupy k Baltskému moři, které přes zimu nezamrzají. To ale není jediná špatná zpráva pro Rusko.

Ruskem kontrolované úřady na Krymu totiž oznámily, že ukrajinská armáda zahájila raketový útok na pobřežní ropné plošiny v Černém moři. Útoky potvrdil premiér Krymu Sergej Aksjonov. „Dnes ráno kolem osmé hodiny zaútočily nepřátelské jednotky na vrtné plošiny společnosti Černomornaftogaz. Jsem ve spojení s kolegy z ministerstva obrany a FSB, pracujeme především na záchraně lidí. Na těchto vrtných plošinách bylo 12 lidí, nyní se podařilo zachránit pět z nich a tři jsou zranění,“ informoval.

Plošiny zabavily ruské úřady v roce 2014 při anexi Krymu. Nicméně teď sloužily jako raketové protiletadlové komplexy, což mají dokazovat fotografie. Ukrajinský útok by tak mohl svědčit o tom, že armáda začala využívat zbraně dodané Západem. Tedy zbraně, s nimiž může útočit na vzdálenost až stovek kilometrů.

Tagy:
Litva Polsko nákupy zboží Evropská unie Krym sankce Rusko panika Druhá světová válka Kaliningrad Kaliningradská oblast Krymská krize Sergej Aksjonov