Loď Razoni naložená ukrajinskou kukuřicí dorazila do Istanbulu, hlásí Ankara

Loď Razoni s 26 tisíci tun ukrajinské kukuřice dorazila do Istanbulu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval ruské akce u Avdijivky v Doněcké oblasti a dalších směrech peklem, které nelze popsat slovy. Ruský nejvyšší soud označil pluk Azov za teroristickou organizaci. V ruském zajetí je mnoho vojáků této jednotky. Loď Razoni naložená 26 tisíci tun ukrajinské kukuřice pro Libanon, která v pondělí vyplula z Oděsy, dorazila do Istanbulu, uvedlo turecké ministerstvo obrany.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nazval nepřátelské akce u Avdijivky v Doněcké oblasti a dalších směrech peklem, které nelze popsat slovy. „Zatím nemůžeme úplně překonat výhodu ruské armády v dělostřelectvu a lidské síle,“ komentoval situaci na východě země. Na jihu však postupují Ukrajinci.

Pozitivní zprávy pro Ukrajince se objevily i v souvislosti s lodní dopravou. Loď Razoni s nákladem 26 tisíc tun ukrajinské kukuřice pro Libanon, která v pondělí jako první vyplula z ukrajinského přístavu od počátku ruské agrese z 24. února, úspěšně dorazila do Istanbulu, uvedlo turecké ministerstvo obrany.

Ruský nejvyšší soud označil ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci a zakázal mu působit na ruském území, oznámila ruská média. Rozhodnutí soudu platí okamžitě, napsala agentura TASS. V ruském zajetí se nachází množství vojáků Azovu, kteří se bránili v obklíčeném Mariupolu a tamních ocelárnách.

Rozhodnutí soudu znamená, že nyní mohou být souzeni jako členové a organizátoři teroristické organizace, za což jim hrozí nejtvrdší tresty sahající k 20 letům vězení, uvedl list Kommersant.

Spojené státy v úterý rozšířily seznam sankcí proti Rusku o 30 firem a 13 jedinců, a to včetně někdejší gymnastky Aliny Kabajevové, která je podle médií Putinovou přítelkyní. Postihy míří i proti představiteli okupované Chersonské oblasti Kirillu Stremousovi, kterého do této loutkové funkce dosadil Kreml. Nový seznam na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo financí USA.

Tagy:
válka Vladimir Putin Evropa Ukrajina Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Donbas Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu