Loupal brambory, když spadla bomba. CNN přináší reportáž z ukrajinského města naděje

Ukrajinské městečko Baštanka se za vysokou cenu ubránilo Rusům (27. 3. 2022).

Baštanka jako útočiště ukrajinských uprchlíků (Zdroj: CNN)

V březnu se ukrajinskému městu Baštanka poblíž Mykolajiva podařilo ubránit ruskému vojsku. Od té doby město slouží jako útočiště pro Ukrajince prchající z oblastí okupovaných Ruskem. Lokaci navštívil štáb americké CNN, který se setkal i s tamním 78letým hrdinou.

Ač je městečko Baštanka zjizvené obrovskými krátery, náporu ruského útoku se dokázalo ubránit. Od března se místo stalo útočištěm ukrajinských uprchlíků z okolních oblastí, kteří ve městě spřádají své další plány na cestu na západ Ukrajiny, a poté případně do zahraničí. „Tohle je obyčejné mírumilovné město, kde žijí jen obyčejní lidé, žádná armáda. Věnujeme se tu zemědělství, abychom uživili zemi a svět,“ popsal pro CNN Oleksandr Beregovij, starosta města Baštanka.

Stejně jako do zbytku Ukrajiny, i sem přišla válka nečekaně. „V tomto domě 70letý muž loupal brambory, když dopadla bomba,“ popsal na místě reportér americké CNN Ed Lavander. Podle starosty Baštanky ale senior bombardování přežil.

V březnu se malé 12tisícové městečko déle než týden bránilo Rusům, jak se dalo. Člen městské rady Vitalij Homersky pomocí Facebooku vyzval ty, kteří umí střílet z děla, ať přijdou na pomoc. Prostá síla zhruba stovky lidí Rusy vytlačila. Poškozeno ale bylo více než 170 budov. Ohořelé trosky zůstaly po celém městě.

Legendární penzista

Starosta vyprávěl CNN příběh jednoho z bojovníků, který se stal legendou. Jde o 78letého muže, kterému řekli, že je na boj příliš starý.„Místo toho vyrobil Molotovův koktejl a hodil ho na ruský dělostřelecký systém, který vyhodil do povětří. Požádali jsme o rozhovor s tímto mužem, ale představitelé města jeho totožnost chrání, aby zůstal v bezpečí,“ popsal reportér CNN.

Město sice bitvu vyhrálo, ale válka na Ukrajině tím nekončí. Baštanka je nyní frontovým útočištěm pro tisíce Ukrajinců, kteří doufají, že se jim podaří uprchnout. Každý den u kostela autobusy vysazují uprchlíky prchající z oblastí okupovaných Ruskem, vzdálených jen několik kilometrů odsud.

Na kompletní přeloženou reportáž CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: