Luhanští separatisté chtějí referendum o připojení k Rusku. Bude neplatné, zní z Kyjeva

Člen milice Luhanské lidové republiky vyvěšuje vlajku na radnici ve městě Rubežnoje

Proruští separatisté na východě Ukrajiny v samozvané Luhanské lidové republice (LNR), kterou uznává jen Moskva, se chystají brzy uspořádat referendum o připojení k Rusku. Podle ruských agentur to v neděli v Luhansku řekl vůdce LNR Leonid Pasesčnik. Kyjev dal hned v reakci najevo, že referendum provedené Rusy na okupovaném území bude neplatné. Podobný postup Kreml zvolil v roce 2014, když nakonec oznámil mezinárodně neuznávanou anexi ukrajinského Krymu.

„Myslím, že v nejbližší době se na území republiky bude konat referendum, při němž lidé uplatní své absolutní ústavní právo a vyjádří svůj názor na připojení k Ruské federaci. Z nějakého důvodu jsem přesvědčený, že přesně tak to bude,“ prohlásil v neděli Pasečnik podle agentury TASS.

„Všechna falešná referenda na dočasně okupovaných územích jsou neplatná a nebudou mít žádnou právní váhu,“ uvedl podle agentury Reuters v prohlášení mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko. „Místo toho bude Rusko čelit ještě silnější reakci mezinárodního společenství, což jen prohloubí jeho globální izolaci,“ dodal.

Je velmi pravděpodobné, že podobný scénář připravují i separatisté v sousední takzvané Doněcké lidové republice (DNR). Rusko před osmi lety záhy po svržení tehdejšího proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče vojensky obsadilo Krymský poloostrov, který pak po kontrolovaném referendu anektovalo. Ještě téhož roku pak vojensky podpořilo vzpouru separatistů v Donbasu.

Moskva letos v únoru uznala nezávislost, kterou vůdci proruských vzbouřenců v Doněcké a Luhanské oblasti vyhlásili loni. Ruský prezident Vladimir Putin příslušný dekret podepsal 21. února, tedy tři dny před zahájením invaze na Ukrajině.

Šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyrylo Budanov v neděli podle agentury Reuters upozornil na to, že se Moskva po nezdaru záměru ovládnout celou zemi bude snažit rozdělit Ukrajinu na dvě části. „Ve skutečnosti jde o pokus vytvořit na Ukrajině Severní a Jižní Koreu,“ prohlásil Budanov.

Tagy: