Další smrt ruského velitele: Zastřelil se kvůli nepojízdným tankům, tvrdí Ukrajinci

Kolona ruských armádních vozidel poblíž Mariupolu (23. 3. 2022).

Velitel ruského tankového pluku měl spáchat sebevraždu poté, co zjistil, že 90 % tanků držených v záloze je nepoužitelných, protože byly ukradeny součástky. Tvrdí to ukrajinská rozvědka. Kyjevské ministerstvo obrany sdělilo, že velitel patřil ke 4. tankové divizi.

Ukrajina tvrdí, že velitel ruského tankového pluku spáchal sebevraždu, protože vozidla, která měla jednotka v záloze, nebyla schopná provozu. Podle kyjevského ministerstva obrany se měl velitel 13. tankového pluku v rámci 4. tankové divize Ruské federace zastřelit, když se dozvěděl o stavu záložních tanků.

Web Daily Mail uvádí, že se moskevské síly potýkají se špatně udržovanou vojenskou technikou a „čelí problému nemožnosti obnovy techniky po dekonzervaci ze skladů“. Údajně bylo z ruských bojových vozidel v mnoha případech rozebráno elektrické zařízení, které obsahovalo drahé kovy.

„V současné době se nepřítel snaží zprovoznit značné množství techniky pocházející z dlouhodobých skladů,“ tvrdila zpráva ministerstva sdílená na Telegramu. „Stav tohoto vybavení je většinou krajně nevyhovující, což znemožňuje jeho plnohodnotné využití,“ psalo se ve zprávě.

Kyjev uvedl, že velitel 4. tankové divize spáchal sebevraždu, jakmile se dozvěděl, že pouze jeden z deseti uskladněných tanků je „více či méně“ provozuschopný, což naznačuje, že devět z deseti je nepoužitelných. Ty, které nebyly provozuschopné, byly podle Kyjeva téměř úplně rozebrány, některým dokonce měly chybět i motory.

Podle webu Daily Mail ale nebylo možné zprávu o úmrtí velitele bezprostředně ověřit. Pokud by však byla pravdivá, šlo by o smrt dalšího vysoce postaveného ruského důstojníka.

Tagy: