OBRAZEM: Jeseníkem se prohnala ničivá vlna. Brala domy, zanechala po sobě naprostou zkázu

Ničivá vlna, která se prohnala Jeseníkem v Olomouckém kraji, zanechala za sebou tragickou podívanou. Pod náporem živlu nevydržely v oblasti první starší domy. Voda, která pomalu opadá, nyní odhaluje veškerý rozsah škod. Právě na severu kraje kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody. Prioritou je nadále evakuace a záchrana osob. To, jak Jeseník aktuálně vypadá, se můžete podívat v přiložené galerii.

„Škody budou největší tam, kde je nejdivočejší řeka, a to je v tuto chvíli Bělá, kde jsou popadané mosty. Stržené budou i v údolí na Vidnávce. Na vlastní oči jsem viděl zničenou novou státní silnici z loňského roku v České Vsi. Takže Jeseník a poté dál – Písečná, Mikulovice, tam budou největší škody,“ sdělil hejtman Suchánek. Podle něj se v kraji nadále pohřešují tři lidé, které smetl rozbouřený potok v Lipové-lázních na Jesenicku.

ČTĚTE TAKÉ: Auto s lidmi na Jesenicku smetla řeka. Policie je stále nenašla, hejtman se obává nejhoršího

Podle starostky Jeseníků Zdeňky Blišťanové (TOP 09) nápor vody nevydržely první domy. „Vím nyní stoprocentně o čtyřech domech, dva v Jeseníku, jeden v České Vsi a jeden snad v Kobylé nad Vidnávkou. Jeden z domů byl dvougenerační, je to velké neštěstí, tam budeme jednat o pomoci, obyvatelé jsou zatím u rodiny,“ řekla Blišťanová.

Prioritou jsou stále lidé

Objekty, které nevydržely pod náporem vody, zaznamenali i hasiči, a to v okolí toku Bělé. Prioritou je však podle nich nyní záchrana lidských životů. „V tuto chvíli jsou pro nás prioritní lidé. Veškerou techniku, co máme, nasazujeme pro to, abychom dostali lidi do bezpečí,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Jen na Jesenicku zachránili hasiči kolem 120 lidí.

Hasiči v neděli odpoledne uvedli, že zachraňují obyvatele v Rudě nad Moravou a v Hanušovicích, kde se protrhla protipovodňová hráz. Také podle hejtmana je v Hanušovicích momentálně nejhorší stav.

Podle starosty Marka Kostky město v neděli dopoledne zatopila povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. „Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr,“ sdělil.

Po Jesenicku, kde se situace zdramatizovala v noci a zatopeno a odříznuto je od zbytku území několik obcí, nastaly problémy také na Šumpersku a Zábřežsku. „Vodní toky Branná a Krupá dosahují průtoků pětisetleté vody, řeku Desnou se zatím s velkým úsilím daří držet více méně v korytě. Obrovskou pomocí bylo preventivní vytvoření retenční zásoby vody v dolní nádrži Přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně,“ sdělila Vladimíra Hacsiková z odboru kanceláře hejtmana.

Evakuováno je v kraji 2000 lidí, v noci se evakuovala Česká Ves, také Bohuslavice, Třeština a Leština, v současné době se evakuují obce Hanušovice a Bohdíkov, uvedlo hejtmanství. V neděli se z preventivních důvodů bude evakuovat domov v Července na Olomoucku, evakuace se dotkne také některých nemocnic.

Kontaktována byla nejen zdravotnická zařízení v Olomouckém kraji, ale také v Polsku a na Náchodsku, doplnila Hacsiková.

Na mnoha místech na severu kraje jsou poškozené a podemleté komunikace. Podle zástupců kraje je v zasažených regionech kontaminovaná voda ve studních, na mnoha místech nefunguje elektřina, podle dostupných informací bude v Jeseníku odpojen plyn. Také signál mobilních operátorů může vypadávat nebo je nedostupný. Na severu kraje však již přestalo pršet.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí povodeň v Opavě

Tagy:
počasí povodeň katastrofa pomoc hejtman Olomoucký kraj povodně Česko přírodní katastrofa snímek Josef Suchánek fotogalerie Jeseník okres Šumperk okres Jeseník Hanušovice Bělá obrazem Česká Ves katastrofy, nehody a mimořádné události