Lukašenko omilostnil Sofiji Sapegaovou, zatčenou v civilním letadle s novinářem Pratasevičem

Běloruský autoritativní vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil Sofiji Sapegaovou, bývalou partnerku novináře Ramana Prataseviče. Ruska byla odsouzena k šesti letům vězení. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na běloruskou státní agenturu Belta. Její reportér uvedl, že 25letá dívka byla již propuštěna z věznice.

Běloruské úřady ženu zadržely v květnu 2021 spolu s Pratasevičem poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu. Letecký incident a zadržení dvojice následně odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dostal jsem milost, tvrdí Pratasevič. Běloruský novinář měl strávit ve vězení osm let

Loni v květnu byla Sofija Sapegaová odsouzena na šest let mimo jiné za organizaci akcí hrubě porušujících veřejný pořádek, vyvolávání sociální záště či šíření pomluv.

Sedmadvacetiletý Pratasevič stával v čele populárního zpravodajského kanálu Nexta, podrobně informujícího o rozsáhlých povolebních protestech proti Lukašenkově režimu v roce 2020. Letos na začátku května ho poslal soud na osm let do vězení, o dva týdny později byl rovněž omilostněn.

MOHLO VÁS MINOUT: Poslední měsíce se spekuluje o zdravotním stavu autoritativního vůdce Alexandra Lukašenka

Tagy:
Evropská unie věznice Alexandr Lukašenko Minsk USA Vilnius Athény Raman Pratasevič Nexta