Makro Czech Gastro Fest: Je čas vrátit se k českým surovinám. Sláva bramborám!


Žijeme gastronomií. Tak zní heslo akce Makro Czech Gastro Fest, na kterém začátkem května v pražském O2 universu své umění předvedou tisíce špičkových kuchařů. Hlavní posláním zatím největší akce svého druhu, jaká se kdy v Česku konala, bude nejen dobré jídlo a pití, ale také podpora domácích plodin a surovin, které si čestné místo v českých kuchyních jednoznačně zaslouží.

Kdo vaří skvěle, ale chce se dál učit, nebo prostě jen vaří rád, ten by 4. - 6. května neměl chybět v pražském O2 universu, kde budou mít všichni kuchaři i labužníci jedinečnou příležitost získat novou inspiraci i tipy, jak své kuchařské dovednosti posunout ještě dál. A praktické informace tu najdou i další – majitelé restaurací, zástupci profesních sdružení nebo dodavatelů.

Třídenní program, v němž nechybí ani prestižní soutěž a poutavé show, se odehraje ve čtyřech patrech a všude se bude vařit, ochutnávat a přitom sdílet vše podstatné – zkušenosti, nápady. A že jich bude celá řada,  Makro Czech Gastro Fest má svést na jedno místo na osm tisíc kuchařských špiček!

„Gastronomie je důležitou součástí kultury, sounáležitosti a pospolitosti každé země. Přispívá k zaměstnanosti, cestovnímu ruchu, veřejnému zdraví a spokojenosti lidí,“ říká ředitel prodeje a provozu Makro ČR Jiří Nehasil.

Hosté Makro Czech Gastro Fest

  • Kristína Nemčková, světově nejmladší vítězka MasterChef –⁠⁠⁠ absolventka prestižní Le Cordon Bleu v Londýně
  • Marek Fichtner, prezident Bocuse d'Or Akademie –⁠⁠⁠ Exekutive Chef v restaurací Červený Jelen a Trezor Špork
  • Jan Horák, executive Chef v hotelu Augustin –⁠⁠⁠ trenér Českého juniorského národního týmu kuchařů

První dva dny festivalu jsou určené především pro profesionály z oboru, třetí den bude ale patřit i těm, kteří spíš raději jedí, než vaří. Pro ně budou přichystány pop-up restaurace, fresh market i workshopy. I návštěvníci z řad široké veřejnosti si mohou odnést praktické tipy, například jak správně párovat jídlo s pitím tak, aby jim obojí přineslo co nejlepší požitek. Anebo jak v kuchyni hospodařit s lokálními plodinami.

Královna české kuchyně –⁠⁠⁠ brambora

Vaření ze surovin, které pěstují nebo chovají farmáři v regionu, je nejen zdravější pro člověka i životní prostředí, ale pomáhá navíc nastartovat českou ekonomiku. Důvodů, proč využívat zdrojů, které jsou v našich končinách přirozené, je zkrátka celá řada. A právě proto pořadatelé Makro Czech Food Fest přišli s myšlenkou je podpořit. Hned první den festivalu se uskuteční kongres nazvaný Česká brambora v gastronomii, jenž je součástí iniciativy s názvem ČESKÉ POLE. Jak už z názvu vyplývá, jeho cílem je originálním a zajímavým způsobem propojit svět pěstitelů i odborníků a vrátit nejen tuto tradiční českou plodinu na výsluní.

Zaslouží si brambory v české kuchyni více pozornosti?